Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Demokrati och Sveriges Styre åk 8

Stenstalidskolan F-9, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 28 augusti 2017

Idag lever vi tillsammans i ett gemensamt samhälle. Olika sorters människor från olika kulturer, i olika åldrar med olika utseenden. De närmsta veckorna kommer att handla om hur det fungerar, vilka regler som gör att det är möjligt att få så många människor att samarbeta och leva ihop. Eller hur det kan gå till när det inte fungerar och konflikter uppstår. Vi kommer till stora delar att rikta in oss på Sverige, men också ta olika turer ut i världen för att se hur det kan fungera där.

Syfte:

1.Vi ska ta reda på vad demokrati och mänskliga rättigheter är samt diskutera och resonera om hur något är demokratiskt eller inte. Dels hur beslut tas, men också vilka handlingar som är demokratiska och inte

2.Vi ska lära oss om hur och varför kommunen styrs som den gör (strukturen) samt lära oss om hur man som invånare i Sverige (aktör, individ) kan påverka de som styr och hur de som styr kan påverka dig.

3.Vi ska diskutera olika samhällsfrågor och lära oss om hur folk kan tycka olika. Samt komma fram till vad vi själva tycker.

 

 

Bildresultat för sol 4000 samhälle idag 8

Material:

Vi kommer att utgå från en lärobok som heter SOL 4000 Samhällskunskap åk 8.

Samma bok finns också inläst så att man kan lyssna på texten.

Alla elever har ett användarnamn och ett lösenord. Du måste själv söka upp boken och lägga in den på ditt konto.

Vissa delar av den fakta ni får till er finns inte i boken, den kommer ni

 

att få till er på separata papper eller via er dator.

Exempelvis så kommer en hel del av  demokratiavsnittet kräva att ni läser på från era anteckningar.

 

Förutom läroboken så kommer vi att använda en del sidor på internet:

www.riksdagen.se

www.regeringen.se

www.so-rummet.se

 

Utförande och Examinationer

- De tre områden vi kommer att arbeta med är Demokrati, Val och partier samt Riksdag och Regering.

- Vi kommer att följa bokens upplägg sett till innehåll.

- Det kommer att hållas genomgångar och ni som elever kommer att få arbeta med en hel del övningar.

- Samhällskunskap är ett diskuterande ämne så vi ska försöka ha en del diskussioner där vi knyter ihop händelser i världen med vårt ämnesinnehåll.

- I Samhällskunskap finns det många viktiga ord och begrepp. Tanken är att ni kommer att få ett antal nyckelord vid starten av alla lektioner under områdena Val och partier samt Riksdag och Regering. Dessa är viktiga att komma ihåg.

- Vi kommer att ha tre prov. Anledningen till det är att ni ska få chansen att förbättra er prestation från ett prov till ett annat.


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven redogör för de mänskliga rättigheternas innebörd och betydelse och ger exempel på hur de kränks och främjas i olika delar av världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback