Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Respons & Resultat [17/18]

Vallhamra skola 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 27 augusti 2017

Här finner du dina resultat och respons från diagnoser, prov och inlämningar.

 Förmågorna

På samma plats som du hittade den här Respons-planeringen kan du också hitta mer information om de olika förmågorna i matematik. Det är de som inte bara undervisningen bygger på utan dessutom bedömningen som resulterar i ditt betyg.

  • Begrepp
  • Kommunikation
  • Metod
  • Problemlösning
  • Resonemang

 

 Matematikboken

Varje kapitel i boken är uppdelade i avsnitt. I varje avsnitt finns det uppgifter på fyra nivåer. Nivåerna har stigande svårighetsgrad. Du kan starta på olika nivåer i olika avsnitt och du bör arbeta med minst två nivåer för varje avsnitt.

Nivåerna går också att komplettera med böckerna "Bashäfte" och "Utmaningen".

I varje kapitel återkommer följande:

Målsidan beskrivs vad du får möjlighet att utveckla i kapitlet.

Aktiviteter inleder flera av bokens avsnitt och belyser centrala begrepp. De är ofta praktiska uppgifter att lösa i par eller grupp.

Taluppfattning och huvudräkning ger dig träning på grundläggande matematik och påminner om en av delarna i nationella provet.

I Resonera och utveckla hittar du uppgifter av undersökande karaktär. De påminner om en av delarna i nationella provet och börjar med enklare deluppgifter för att mot slutet bli mer krävande.

Kan du begreppen? ger dig möjlighet att upptäcka om du förstått centrala begrepp.

I Kan du förklara? löser ni uppgifter parvis och övar på att förklara och använda begreppen.

Problemlösning avslutar varje kapitel. Här kan ni tillsammans använda er av olika strategier för att upptäcka egna lösningar.

Varje kapitel innehåller också en kortfattad sammanfattning. Denna kan du förstås ha användning av under arbetets gång.

 

 

På siten http://www.matematikbokenxyz.se/ hittar du också flera hjälpmedel. Under fliken "Elever" kan du bland andra välja alternativen

Begreppsmaskiner som låter dig öva på de aktuella begreppen.

Filmer där du får genomgångar i varje avsnitt.

Mattemaskiner där du kan öva din metodförmåga på varje avsnitt.

Webbappar där du får sammanställningar av varje avsnitt. Här finns också delar av boken inlästa så att du kan lyssna på dem.

 

Ytterligare siter

På internet finns otaliga andra hjälpmedel som du kan använda utöver matematikboken. Utöver de genomgångar som siten matematikbokenxyz ger finns enormt många fler. Dessa finner du bland annat på YoutubeEn sökning på till exempel "Negativa tal genomgång" gav 2750 träffar (oktober 2016).

På Youtube hittar du även UR:s kanal "Orka Plugga" som tar upp förmågor och kunskapskrav, men också strategier kring bland annat matematik. Dessa bör du definitivt titta på. Följ länken https://www.youtube.com/watch?v=3SViyZzye-Q&list=PLQjOCUclovAcvxgnSEYHVQcaVa45hZBji

Nedan kan du läsa om fler, mer specialiserade siter.

 

www.khanacademy.org

Kurserna är baserade på matematikundervisningen i USA, men med lite anpassning så blir siten användbar även enligt den svenska kursplanen.

I dina veckoplaneringar hittar du aktuella uppgifter. För att du ska bedömas behärska ett moment krävs att du svarar korrekt på fem frågor i en följd. Du får göra så många försök som du vill. På siten finns filmade genomgångar med tillhörande uppgifter.

Du kan antingen titta på en eller flera av genomgångarna innan du försöker klara ett test, men du kan också under testet få ledtrådar till (Show me how) och genomgångar av (Stuck? Watch a video) det aktuella problemet.

Eftersom siten kommer från USA är språket naturligtvis engelska. Många ord och begrepp är relativt enkla att förstå, men vissa moment så som till exempel geometri innehåller många ord som är svårare. Till din hjälp finns ett google-dokument (Khan Academy Vocabulary) och siter som till exempel Folkets lexikon och Math is fun. Adresserna finner du nedan.

Khan Academy Vocabulary https://docs.google.com/document/d/1V78BLGduqiNa8pWvEirIS3NIoFDHL7BR3z26YFIle2I/edit?usp=sharing
Folkets lexikon http://folkets-lexikon.csc.kth.se/folkets/
Math is fun http://www.mathsisfun.com/

 

 www.matteboken.se/

Matteboken.se är ett verktyg där du hittar material indelat på årskurs och område. Här hittar du videolektioner, räkneövningar och ett forum där du kan ställa frågor.

Mattecentrum arrangerar gratis räknestugor runt om i Sverige och dit är alla som pluggar matte på högstadie- och gymnasienivå hjärtligt välkomna. På plats finns alltid volontärer för att svara på frågor och hjälpa till. Till vardags arbetar volontärena från Mattecentrum med matematik, såsom ingenjörer och naturvetare och matematiker.

 

 www.webmath.se

Som elev i Partille har du tillgång till webmath.se. Här finner du genomgångar som lyfter fram matematikinnehållet ur olika perspektiv. Du hittar också övningar med tillhörande facit. Be din lärare om inloggningsuppgifter.

 

 www.webbmagistern.se/

För att du enklare ska kunna upptäcka mönster, tals delbarhet, undersöka ett resultats rimlighet och kunna fokusera på att lösa problem behöver du kunna multiplikationstabellerna. Om du behöver öva på dessa kan du använda webbmagistern.

 

   www.mattecoach.se/

"Hos Mattecoach på nätet får du kostnadsfri läxhjälp i matematik av lärarstudenter. Du kan vara helt anonym och får hjälp med allt från enkla räkneuppgifter till svåra integraler. Vi har nästan alla matteböcker som används i skolorna så vi kan enkelt se vilken uppgift du undrar över.
Hos oss kan du helt kostnadsfritt fråga om ett problem du kört fast med dagen innan provet eller få hjälp med hela kapitlet om du vill. Vi hjälper alla elever som går i sexan och uppåt i våra mattecoachkommuner. Det som är unikt med Mattecoach på nätet är:

  • Kostnadsfri läxhjälp i matematik
  • Lärarstudenter som hjälper till
  • Du är helt anonym

Vi finns på flera olika platser i Sverige. Just nu finns det utbildade mattecoacher i Stockholm på Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet, på Linköpings universitet och på Göteborgs universitet." (https://www.mattecoach.se/#/about)


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback