Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

F

Stordammen Matematik i förskoleklass 19/20

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 1 november 2021

Under läsåret i förskoleklass kommer eleverna på ett lekfullt, laborativt och undersökande arbetssätt möta matematik. Detta för att väcka en nyfikenhet och ett intresse kring matematiska begrepp samt att visa att matematik finns runt omkring oss hela tiden. Undervisningen skall bidra till att eleverna skapar en tilltro till sin förmåga att använda matematik i vardagen. Vi utgår från materialet "Tänka, resonera och räkna i förskoleklass", Ncm.

Inledning

Under läsåret i förskoleklass kommer eleverna på ett lekfullt sätt inspireras att använda matematik i många skiftande sammanhang.

Aktiviteter i förskoleklassen ska främja elevens intresse för att använda matematik i vardagen och få tilltro till sin matematiska förmåga. Eleven ska ges möjlighet att utveckla begrepp, upptäcka mönster, sortera, former och finna olika matematiska samband.

Syfte

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Verksamhetens innehåll

  • Att väcka nyfikenhet och förståelse för olika delar inom matematiken.
  • Upptäcka hur man har användning för matematiken i sin vardag.
  • Få kunskap om att matematik är mer än siffror och tal.
  • Känna till några matematiska begrepp.

Metoder

Vi har matematik i halvklass varje vecka. Matematiken är också levande under samlingar och under andra lektioner som svenska och bild. Eleverna kommer att arbeta tillsammans i olika grupper och enskilt. Matematiken konkretiseras och kopplas till elevernas vardag och verklighet.

Vi kommer genom bland annat lek, diskussioner, utforskande, digitala verktyg, problemlösning, uppdrag, skapande, enskilt, i par och i grupp arbeta med olika matematiska områden.

Det kommer att vara mycket praktisk arbete och samtal. Eleverna dokumenterar matematisk lärande på olika sätt. Barnen kommer även att få träna på att redovisa sitt matematiska resonerande.

Under läsåret kommer eleverna även jobba med digitala verktyg för att att där de tränar kognitiva förmågor som är viktiga för matematik, t ex  tallinje, antalsuppfattning, arbetsminnesträning och problemlösning.


Läroplanskopplingar

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet,

pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,

använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem,

Enkla matematiska resonemang för att undersöka och reflektera över problemställningar samt olika sätt att lösa problem.

Matematiska begrepp och olika uttrycksformer för att utforska och beskriva rum, läge, form, riktning, mönster, tid och förändring.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback