Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

När mormor var ung - 9b

Skapad 2017-08-28 11:46 i Frösåkersskolan Östhammar
Grundskola 8 – 9 Svenska
Hur var det att växa upp när mormor och farmor var unga? Gör en intervju att få reda på det!

Innehåll

När mormor var ung

1. Du ska genomföra en intervju av en äldre person. Det behöver inte vara just din mormor; det kan lika gärna vara din farfar, din äldre granne eller någon annan du känner. Det viktiga är att personen du intervjuar är mycket äldre än dig själv. Be mig om intervjufrågor om du vill ha men kom gärna på fler egna.

Skriv ner svaren eller spela in med din telefon/iPad.

2. Renskriv intervjun. Skriv en berättande text. Om du har intervjuat din mormor ska din text ha rubriken ”När mormor var ung” och så vidare. Din text kan t.ex inledas så här: ”Jag har intervjuat min mormor Anne-Marie. Hon föddes på en bondgård i Östergötland 1943. Hon var yngsta barnet i en familj som bestod av…..

3. Skriv sedan en text där du jämför din egen ungdom med resultaten av din intervju. Berätta om skillnader och likheter. Skulle du kunna tänka dig att växa upp i samma tid som personen du intervjuar? Varför? Varför inte? Motivera!

Tips!

 • Använd gärna bilder i ditt arbete
 • Ställ följdfrågor
 • Fråga om hjälp om du har kört fast
 • Börja i tid
 • Intervjua gärna två personer. Då har du möjlighet att jämföra.

 

Redovisningen kommer att ske genom en skriftlig inlämning samt en muntlig redovisning i grupper om ca 4 personer tors v. 39.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.
  Sv  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: