Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

9

Procent Statistik Ög02M EAN Ht2017

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 13 september 2017

Hur stor är chansen att man vinner på lotto? Hur mycket sparar man på 30% REA? Hur läser man av ett stapeldiagram och vad är den relativa frekvensen? Efter det här kapitlet så kommer ni ha full koll på de här sakerna.

V34

Må: Klassdag

On: Kap 1.1

Fr Kap 1.1

V35

Må Kap 1.1

On Kap 1.2

Fr Kap 1.2

V36

Må Kap 1.3

On Kap 1.3

Fr Kap 1.4

V37

Må Kap 1.5

On 1.5

Fr s.4041

V38

Må repetition hela kapitel 1

On repetition hela kapitel 1

Fr repetition

V39

Må Prov kapitel 1

 

Syfte

Genom undervisning i ämnet matematik ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera strategier och metoder,
  • använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  • välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
  • föra och följa matematiska resonemang,
  • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centralt innehåll

Konkretiserade mål med ämnesområdet:

När du har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:

  • förstå och utföra de tre olika sätten att beräkna procent:
  • beräkna andelan
  • beräkna delen
  • beräkna det hela
  • räkna med förändrinsfaktor
  • använda procentberäkning i olika praktiska sammanhang, till exempel vid ränteberäkningar och vid jämförelser
  • skilja på procent och procentenheter
  • beräkna sannolikheten i vardagliga situationer
  • Tolka och använda tabeller, diagram och grafer.
  • Beräkna och använda spridningsmått
  • bedöma risk eller chans utifrån statistik.

Centrala begrepp som tas upp inom ämnesområdet:

  • Procentform, bråkform, decimalform, delen, det hela, andelen, förändringsfaktor, procentenhet, sannolikhet, utfallsrum, frekvens, relativ frekvens, medelvärde och median

 

Undervisning

Vi arbetar med gemensamma genomgångar av de centrala begreppen och av de metoder du behöver för att kunna lösa uppgifter tillhörande arbetsområdet. Dessutom arbetar vi individuellt med utgångspunkt i Libers Matematikboken Z och gruppdiskussioner med utgångspunkt från ett gemensamt problem eller Concept Cartoons.


Läroplanskopplingar

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Likformig sannolikhet och metoder för att beräkna sannolikheten i vardagliga situationer.

Hur kombinatoriska principer kan användas i enkla vardagliga och matematiska problem.

Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar.

Bedömningar av risker och chanser utifrån datorsimuleringar och statistiskt material.

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett relativt väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra utvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med förhållandevis god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra välutvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen
Generell bedömningsmatris matematik, 7-9, Östergårdsskolan, Halmstad
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback