Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Kartkunskap och namngeografi åk 7

Vallåsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 29 augusti 2017

Nu kommer du få möjligheten att lära känna vår jord ännu bättre! Hur ser världskartan ut, hur påverkar klimatet hur olika människor lever runt om i världen och vilken världsdel är egentligen störst? Allt detta, och lite till, ska du få lära dig nu! Häng med på en resa runt vår jord!

Mål

I denna kursen ska du skaffa dig kunskap om och utveckla förståelse för:
1. Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi
2. Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.
3. Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
4. Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på Internet, tex satellitbilder.

Arbetsgång

I denna kursen kommer vi främst att använda oss av kartböcker när vi arbetar med kartan och dess uppbyggnad.
Vi kommer även använda oss av läroböcker när vi arbetar med jordens klimat och vegetationszoner.  Vi kommer att ha undervisning i helklass, men även självständigt arbete samt gruppdiskussioner.

Bedömning

Din kunskap om olika geografiska begrepp kommer jag att bedöma under ett skriftligt kunskapstest 
Dina kunskaper om namngeografi, då du även visar att du har förmågan att beskriva lägen på olika geografiska objekt, kommer att bedömas under det skriftliga kunskapstestet.
Din förmåga att undersöka världen med hjälp av kartor och andra geografiska källor och gör detta på ett fungerande sätt kommer jag att bedöma när du arbetar självständigt på lektionerna med bla blindkartor.
Din förmåga att föra underbyggda resonemang om klimat och vegetetation i olika delar av världen kommer jag att bedöma fortlöpande under diskussioner i grupper samt helklass.   

 

 

Viktiga begrepp:

 

Planet

Planeter är (runda) himlakroppar som kretsar kring en stjärna. Jorden är en av nio

planeter som kretsar runt solen, som är en stjärna. I vårt planetsystem är det - vad man vet i nuläget - endast på jorden som det finns flytande vatten och därmed liv i from av växter, djur och människor.

Vändkrets

Det finns två vändkretsar, men vad är det som vänder? Jo, det är solen! När vi i Sverige firar midsommar står solen i zenit (mitt på himlen och ger ingen skugga) vid den norra vändkretsen, Kräftans vändkrets. När vi har den mörkaste dagen under hela vintern, strax före jul, står solen i zenit över den södra vändkretsen, Stenbockens vändkrets.

Ekvatorn

Ekvatorn är den breddgrad som delar jordklotet i två lika stora halvor, en nordlig och en

sydlig. Ekvatorn går runt hela jorden och kan liknas vid ”jordens bälte”.

Tidszon

Tidszon är ett område som består av ett område där man har samma tid. När klockan t.ex .är 19:00 i Sverige och du har ätit middag, äter man lunch i New York i USA för där är klockan 12:00.

Tidvatten

Tidvatten uppstår genom att månen, liksom solen, har en dragningskraft på jorden. Vi märker av månens dragningskraft i form av ebb (havet drar sig tillbaka) och flod (havet kommer tillbaka).

Gradnät

Gradnät har skapats av oss människor för att vi ska kunna bestämma varje plats på jorden. Gradnätet går från 0 vid ekvatorn till 90 grader vid polerna. För att bestämma en plats måste vi känna till både breddgraden (latitud) och längdgraden (longitud).

Väderstreck

När man t.ex. orienterar och studerar en karta är det bra att känna till att det finns fyra väderstreck; norr, söder, väster och öster där norrpilen alltid pekar uppåt.

Kompass

Ett instrument som visar riktning


Läroplanskopplingar

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Nordamerika

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback