Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

1 - 3

Läs- och skrivutveckling i årskurs 1-3

Kvarngärdesskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 30 augusti 2017

I planeringen finns en matris utifrån skolverkets bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling. Ett riktmärke i bedömningsstödet är att en elev i årskurs 1 bör ha uppnått Avstämning A i slutet av årskurs 1. På motsvarande sätt gäller att en elev i årskurs 2 bör ha uppnått Avstämning B i slutet av årskursen. Detta för att säkerställa att elevens läs- och skrivutveckling fortskrider som det är tänkt. För årskurs 3 gäller att Avstämning C samspelar med kunskapskraven för godtagbara kunskaper i slutet av årskursen enligt kursplanen i svenska.

Det vi gör i skolan genomsyras alltid av det som står i läroplanen. I matrisen nedan kan du se vilka kunskapskrav som finns. Vi arbetar under lektionerna med sådant som gör att dessa kunskapskrav kan uppnås.

Vi kommer att läsa olika sorters texter. Vi kommer att ha textsamtal, läsgrupper, uppgifter i läsförståelse och öva upp flytet i läsningen.

Vi kommer att skriva olika typer av texter. Vi kommer att öva på att skriva läsligt för hand med mellanrum mellan orden och stor bokstav och punkt. Vi kommer att öva på att skriva med en "röd tråd" och lära oss hur en berättelse är uppbyggd.

Det vi gör i skolan kommer att göra så att elevens förmågor kan utvecklas mot målen.

Eleven kommer på olika sätt att få visa sin utveckling och bedömningen sker på olika sätt. I undervisningen visar eleverna mycket av det de kan. Vi kommer även att lyssna på läsningen, samtala med eleven, genomföra test, titta på skrivuppgifter mm.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

Matriser i planeringen
Sammanställning av din skrivutveckling
Sammanställning av din läsutveckling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback