👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Barnen leker mycket med varandra och har till viss del börjat gruppera sig. Vissa har starka viljor och vill bestämma, andra är hjälpsamma och visar sina kamrater hänsyn och kan dela med sig. Flera av barnen behöver ett verktyg för att visa Stopp, jag vill inte.
Barnen behöver utveckla förmågor som att lyssna på andra, vänta på sin tur, räcka upp handen etc. Samarbetsförmågan behöver utvecklas, likaså förmågan att hantera konflikter och respekt för andras känslor, tankar och funderingar. En del barn behöver träna sig på att tänka efter innan hen agerar.
Syftet med undervisningen är att barnen ska utveckla sin förmåga att reflektera och fundera kring vänskap och hur man är mot andra. Syftet är också att barnen ska ges möjligheter att utveckla sin förmåga att delta i samtal, att säga sin åsikt och att lyssna på andra, för att bättre förstå varandra. Vår strävan är att ge barnen en god grund att bygga vidare på.
Att barnen …
Vi kommer att arbeta med detta med de barn som är födda 2012. Ibland i helgrupp och ibland i mindre grupper. 5-årsgruppen på Slottet kommer också att arbeta utifrån detta material.
Varje avsnitt är ungefär 9 minuter långt och alla sju programmen följer samma struktur. Vi tänker oss arbeta med alla programmen i serien men på olika sätt. Vi kommer vid varje tillfälle ha diskussion och reflektion tillsammans i gruppen. Vi pratar om kompisproblemet som tas upp och tillsammans samtalar vi om handlingen och de frågor som uppkommer.
Vi anser dialogen vara oerhört viktig för att hjälpa barnen att förstå och ge dem verktyg att visa hur de känner och upplever för att kunna göra sig förstådda och förstå varandra/andra. Det är viktigt att vi pedagoger ställer frågor för att få igång ett samtal och att vi knyter an till barnens egna erfarenheter. För vår uppfattning är att det är en god idé att utgå från just sig själv för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig vad empati är.
Program Budskap
1 Säga förlåt på riktigt Säga förlåt på riktigt, det är faktiskt viktigt.
2 Säga nej Säg som det är, om du inte vill vara med.
3 Inte avbryta Om du vill prata till punkt så be din vän att ta det lugnt.
4 Hålla vad man lovar Har man lovat så har man lovat.
5 Säga ifrån Om någon är dum mot din vän, då måste du hjälpa den.
6 Vara utanför Om du gärna vill vara med, måste du säga det.
7 Skylla på andra Om du inte varit schyst, ska du inte vara tyst.
Vi ska dokumentera barnens arbete genom att fotografera våra olika aktiviteter. Fotografier, barnens alster och text ska sättas upp på avdelningen och läggas ut på unikum. Detta för att kunna titta på och samtala kring vad vi upplevt och ta till vara på barnens funderingar samt ge möjligheter att upptäcka nya saker och få nya tankar. Vi pedagoger ska även göra observationer (filma och föra anteckningar) i leken, undervisningen/aktiviteter och rutinsituationer för att kunna reflektera och förhoppningsvis hos barnen se en utveckling och ett förändrat kunnande över tid (nedslag – nyläge).
Hur blev det?
Varför blev det så?
Hur går vi vidare?