Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Skapad 2017-09-01 12:48 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 6 – 9 Svenska som andraspråk Samhällskunskap
Vilka rättigheter och skyldigheter har människor i ett demokratiskt land? I detta arbetsområde kommer vi att fördjupa oss i demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt några mänskliga rättigheter och barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Innehåll

Syfte:

SO (Samhällskunskap)

 

  • lära dig nya ord och begrepp.
  • berätta om några rättigheter och skyldigheter inom en demokrati.
  • berätta om några mänskliga rättigheter

  • berätta om några rättigheter för barn enligt barnkonventionen.

SvA (Svenska som andraspråk)

  • lära dig nya ord och begrepp.

  • vara med och prata i samtal och diskussioner

  • säga vad du tycker om olika saker.

Matriser

Sh SvA
Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Samhällskunskap (SO)

Steg 1
Du kan ge exempel på några rättigheter och skyldigheter i en demokrati. Du kan också ge exempel på några mänskliga rättigheter och några rättigheter som
Steg 2
Du kan ge exempel på några rättigheter och skyldigheter i en demokrati och förklara vad dessa betyder. Du kan också ge exempel på några mänskliga rättigheter och några rättigheter som barn har och förklara vad dessa betyder.
Steg 3
Du kan berätta om betydelsen av rättigheter och skyldigheter i en demokrati. Du kan också berätta om betydelsen av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.
Ny aspekt

Sh SvA
Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Svenska som andraspråk- Förmågan att formulera sig och kommunicera i tal (samtala)

Steg 1
Eleven kan delta i samtal som rör bekanta ämnen och vardagliga situationer men uttrycker sällan egna åsikter. Exempel: Du använder få korta meningar och enstaka ord när du pratar. Du kan ställa enkla frågor.
Steg 2
Eleven kan delta i samtal. Eleven bidrar ibland med egna åsikter samt försöker använda relevanta ord och begrepp. Exempel: Du använder längre meningar och kan säga vad du tycker och kan fråga vad andra tycker. Du försöker använda ord och begrepp så att innehållet blir tydligt.
Steg 3
Eleven deltar i samtal och bidrar med egna åsikter samt använder relevanta ord och begrepp. Exempel: Du använder längre meningar och har bra flyt när du talar. Du använder ord och begrepp så att innehållet blir tydligt.
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: