👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Skapad 2017-09-01 12:48 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 6 – 9 Samhällskunskap Svenska som andraspråk
Vilka rättigheter och skyldigheter har människor i ett demokratiskt land? I detta arbetsområde kommer vi att fördjupa oss i demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt några mänskliga rättigheter och barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Innehåll

Syfte:

SO (Samhällskunskap)

 

  • lära dig nya ord och begrepp.
  • berätta om några rättigheter och skyldigheter inom en demokrati.
  • berätta om några mänskliga rättigheter

  • berätta om några rättigheter för barn enligt barnkonventionen.

SvA (Svenska som andraspråk)

  • lära dig nya ord och begrepp.

  • vara med och prata i samtal och diskussioner

  • säga vad du tycker om olika saker.

Matriser

Sh SvA
Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Samhällskunskap (SO)

Steg 1
Du kan ge exempel på några rättigheter och skyldigheter i en demokrati. Du kan också ge exempel på några mänskliga rättigheter och några rättigheter som
Steg 2
Du kan ge exempel på några rättigheter och skyldigheter i en demokrati och förklara vad dessa betyder. Du kan också ge exempel på några mänskliga rättigheter och några rättigheter som barn har och förklara vad dessa betyder.
Steg 3
Du kan berätta om betydelsen av rättigheter och skyldigheter i en demokrati. Du kan också berätta om betydelsen av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.
Ny aspekt

Sh SvA
Rättigheter och skyldigheter i en demokrati

Svenska som andraspråk- Förmågan att formulera sig och kommunicera i tal (samtala)

Steg 1
Eleven kan delta i samtal som rör bekanta ämnen och vardagliga situationer men uttrycker sällan egna åsikter. Exempel: Du använder få korta meningar och enstaka ord när du pratar. Du kan ställa enkla frågor.
Steg 2
Eleven kan delta i samtal. Eleven bidrar ibland med egna åsikter samt försöker använda relevanta ord och begrepp. Exempel: Du använder längre meningar och kan säga vad du tycker och kan fråga vad andra tycker. Du försöker använda ord och begrepp så att innehållet blir tydligt.
Steg 3
Eleven deltar i samtal och bidrar med egna åsikter samt använder relevanta ord och begrepp. Exempel: Du använder längre meningar och har bra flyt när du talar. Du använder ord och begrepp så att innehållet blir tydligt.
Ny aspekt