Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

EPP - Geografi åk 8 - Samhällsekonomi. produktion- och konsumtionsmönster och sårbara platser.

Ekdalaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 30 mars 2022

Vi ska under de närmaste veckorna fokusera på ämnet geografi. Momentet består av tre olika delmoment där vi kommer ha mest fokus på globala produktions- och konsumtionsmönster. Första delmomentet handlar handlar om samhällsekonomi för att få en grund i hur pengarna flödar i samhället. Andra delmomentet kommer att beröra ekonomi kopplat till företag och handel. Det kommer att kretsa kring begrepp som tillverkning av varor, tjänster och handel. Vi kommer att fundera över var man bör placera ett företag och varför? Ni kommer också att få ett kortare historiskt perspektiv på hur vårt samhälle har utvecklats från ett jordbrukssamhälle, till ett industrisamhälle och vidare till dagens tjänstesamhälle. Tredje delmomentet handlar om sårbarhet, hur sårbart är dagens moderna samhälle? Hur kan vi skydda oss mot naturkatastrofer? Vad avgör konsekvenserna av en naturkatastrof? Vi kommer främst att koncentrera oss på jordbävningar och vulkanutbrott som hänger ihop med begreppet plattektonik. En teori som beskriver att jordens översta skikt består av olika litosfärplattor som rör på sig.

Vad ska vi lära oss?

Vi kommer lära oss hur pengarna flödar i vårt samhälle mellan olika aktörer som bank, hushåll, näringsliv och offentliga sektorn. För att senare fokusera på hur samhällen har utvecklats från jordbrukssamhälle till industrisamhälle till dagens tjänstesamhälle. Vi kommer också att lära oss om handel, varför handlar vi med varandra och varför vissa länder står för en viss produktion av varor och andra länder för en annan produktion. Vi ska också fokusera på varför affärer, företag och industrier lokaliseras på olika platser i världen, vad finns det för faktorer som styr detta? Vi kommer vidare lära oss om jordens endogena och exogena processer och studera några sårbara platser på jorden och hur man skulle kunna förebygga riskerna kopplade till dessa områden.

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att arbeta språk- och kunskapsutvecklande bland annat genom samtal om texter och diskussioner kring begrepp och innehåll i texter. Vi kommer också träna på att utveckla resonemang. Vi ska också fokusera på det muntliga, att ni kommer att få tala med varandra. och förklara olika processer med hjälp av begrepp. Ni kommer också få göra skriftliga analyser utifrån statistik, spela rollspel och ta del av muntliga genomgångar. Ni ska också ha möjlighet att själva kunna välja arbetsätt under delar av momentet.

Hur sker elevinflytandet inom arbetsområdet?

Ni kommer kunna välja arbetssätt under delar av momentet genom att samtala med mig.

Hur ska jag som elev visa vad jag lärt mig?

Du kommer att kunna visa detta under lektionstid muntligt och skriftlig i samband med uppgifter och andra redovisningar. Du kommer också kunna visa det i samband med skriftliga prov.

Veckoplanering

Ni kommer att kunna se planeringen för varje lektion i so-kanalen på teams. Läxor och provdatum hittar ni i klasskalendern.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback