Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Veckans nyhet

Liljeborgsskolan 4-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 4 september 2017

Den rubriken som löd, ”Vettvilling höll stora delar av Svedala i skräck”, var inte överensstämmande med verkligheten. Det vet jag eftersom jag hade varit där och visste att ”vettvillingen” var en smålänning med gevär som sköt salut för en student och inte en galning som hotade någon med sitt gevär. Mina föräldrar var däremot inte där och trodde tills jag berättade sanningen att de ovetandes varit hotade till livet. Vi möter varje dag påståenden som kan vara svåra att verifiera som sanna eller osanna. Ofta kommer dessa påståenden från tidningar, TV eller internet de har kallats den tredje makten sidan om riksdagen och domstolarna. Det är därför viktigt att ni lär er hur dessa medier fungerar och hur ni kritiskt ska kunna läsa en tidning, titta på TV eller inhämta information från medierna på internet.

Konkretiserade mål

Du ska träna på följande förmågor:

analysera, uttrycka och värdera olika ståndpunkter, argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv, söka information och värdera deras relevans och trovärdighet

Du ska kunna plocka ut och värdera viktiga händelser som du presenterar för klassen

Du ska kunna se sambandet mellan medier och det demokratiska samhället.

Du ska kunna se hur medier fungerar som opinionsbildare.

Du ska kunna jämföra samma nyhet i olika medier och källkritiskt granska informationen

Du ska dessutom när vi är färdiga med detta arbetsområde använda rätt begrepp i rätt sammanhang och med ett adekvat ordförråd beskriva aktuella händelser muntligt.

Undervisningen

Vi går tillsammans igenom hur man plockar ut information ur olika medier och tittar gemensamt på hur vi analyserar nyheten sedan bokar du  tid, förbereder, och genomför redovisningen av veckans nyhet enskilt. Vi kommer att under hela läsåret lyssna på allas redovisning av veckans nyhet 1-2 ggr.

 

Bedömning

Jag tittar på din förmåga att analysera, värdera och söka information för att sedan kritiskt granska dina källor. Du kommer att ha chans att visa dina kunskaper under hela detta läsår genom de redovisningar du gör. Under hösten kör vi en omgång med feedback (formativt) som du sedan kan använda dig av under vårens redovisningar vilka det också ges feedback på, detta är en återkommande uppgift under hela er högstadietid 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Veckans nyhet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback