Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Den pedagogiska måltiden Buffé

Skapad 2017-09-06 07:58 i Bamsebo Dibber Sverige AB
Syftet med måltiden: Vid måltiden vill vi ge barnen en lugn stund med tid för att skapa positiva relationer och öva det sociala samspelet. Att genom måltiden skapa en efterlängtad, njutbar sinnesupplevelse som väcker en positiv inställning och ett livslångt intresse för mat. Vi pratar om dofter och smaker mm. Att Barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.
Förskola
Syftet med måltiden: Vid måltiden vill vi skapa en lugn/trevlig stund med tid för samtal och öva det sociala samspelet. Vi vill att barnen får en positiv inställning till mat. Vi pratar om smak, lukt, färg, vad maten kommer ifrån m.m. Barnen får chansen att utveckla sin självständighet och tillit till sin egen förmåga genom att ta mat från buffé .

Innehåll

BAKGRUND

Barnen får träna självständighet genom att ta mat via buffé. Under våra måltider finns tillfälle att samtala och reflektera tillsammans med barnen om det som händer just nu.

MÅL

Syftet med måltiden:

Vid måltiden vill vi ge barnen en lugn stund med tid för att skapa positiva relationer och öva det sociala samspelet. 

Att genom måltiden skapa en positiv inställning till mat. Vi pratar om smak, doft, färg m.m. Olika sorters grönsaker

Att barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

Vi sitter alltid en pedagog vid matbordet för att vara en mer närvarande pedagog.

METOD - GENOMFÖRANDE

  • Vi sitter 1st pedagog och 5st barn vid varje bord. Barnen har inte bestämda platser utan de får själva välja var de vill sitta.Detta för att barnen ska få känna självbestämmande samt att de kan fortsätta en diskussion, reflektion tillsammans med kompisen de tidigare lekt med.
  • Under måltiden försöker vi att benämna maten uppvärderande och prata beskrivande om maten med barnen tex Hur smakar maten? sött, surt, beskt mm. Hur känns maten? hård, mjuk mm. Vi använder begrepp som "det här tyckte inte jag om" "det här tycker jag om". Vi pratar inte om att maten är äcklig.
  • Vi samtalar med de barnen som sitter vid vårt bord och försöker att undvika att prata med de vid de andra matborden.
  • Pedagoger och barn sitter vid bordet tills måltiden är avslutad och alla ätit färdigt. Då får barnen duka av samt torka av bordet och sopa golvet.
  • Maten finns dukad på vår köksbänk, gränsande till köket. Vi uppmuntrar barnen att efter förmåga och utveckling ta mat själva. Vi har anpassat skålar, kannor utefter barnen så det underlättar när de själva tar mat. Vi dukar alltid med gaffel och kniv. Barnen äter med bestick .Vi ser måltiden som ett lärande tillfälle.

 

DOKUMENTATION

Vi är delaktiga i samtalet med barnen och reflekterar över vad vi samtalar om. Vi observerar och dokumenterar med hjälp av lärplattan för att se hur barnen utvecklar självständighet vid matsituationen.

 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Vi utvärderar tillsammans hur det går vid de olika borden. Kanske behöver vi ändra något våra rutiner.

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: