👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Abstrakt konst

Skapad 2017-09-06 11:07 i Centralskolan Tierp
Abstrakt konst.
Grundskola 6 Bild
Abstrakt konst föreställer ingenting, eller vad som helst! I abstrakt konst används färger och former inte för att avbilda utan för att väcka känslor, tankar och fantasi.

Innehåll

 

Vi arbetar framförallt med dessa kunskapskrav:

 • Kombinera bildelement
 • Tolka, resonera och koppla

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
  Bl  E 6

Matriser

Bl
Bedömningsmatris Bild år 4-6

Abstrakt konst åk 6

E
C
A
Kombinera bildelement
Jag prövar olika sätt att kombinera bildelement. Jag får efter några försök och med stöd av lärare fram en komposition som till viss del är anpassad till uppgiftens syfte.
Jag prövar och reflekterar kring olika sätt att kombinera bildelement. Jag får med stöd av lärare fram en komposition som till största del är anpassad till uppgiftens syfte.
Jag arbetar systematiskt och reflekterande med olika sätt att kombinera bildelement. Jag skapar en komposition som är väl anpassad till uppgiftens syfte.
Tolka, resonera och koppla
Jag kan berätta på ett enkelt sätt om uttryck, innehåll och funktion i min bild. Jag gör enkla kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och/eller företeelser i omvärlden.
Jag kan berätta på ett relativt utvecklat sätt om uttryck, innehåll och funktion i min bild. Jag gör kopplingar till och jämför med egna erfarenheter, andra bilder och/eller företeelser i omvärlden.
Jag kan berätta på ett väl utvecklat sätt om uttryck, innehåll och funktion i min bild. Jag gör kopplingar till och jämför kritiskt med egna erfarenheter, andra bilder och/eller företeelser i omvärlden.