Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tyska: Förskoleklass hösttermin

Skapad 2017-09-07 11:29 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola F
Vi tar upp enkla och vardagsnära ämnen som hobbys, familj eller djur. Vi spelar spel, lyssnar på texter som läraren läser högt och tittar på korta filmklipp. Eleverna berättar, ritar om börjar kanske skriva fösta ord. Under de här första veckorna ligger fokus på muntlig språkfärdighet och ordförråd.

Innehåll

Vem är jag? (två till tre lektioner)

Eleverna jobbar med häftet "Det är jag" - "Ich-Buch". På de olika sidorna ritar eleverna sig själva, sin familj, vad de gillar att göra, vad de gillar att äta, vad de skulle vilja lära sig, vad som gör de glada mm. De skriver sitt namn.

Hem och boende

Hur bor ni? I hus eller lägenhet? Finns det en gård, trädgård eller balkong? Vad kallas de olika rum i ett hem (kok, badrum etc.) Vi spelar ett spel där olika rum förekommer och eleverna ritar ett fantasihus.

Djur

Vilka djur gillar du? Vi spelar ett djur-memory och tittar på en bok om djur.

Mat

Vad är din favoritmat? Rita! Vi pratar om olika matvanor i Sverige och Tyskland och tittar på en video med tyska barnlåten "Backe, backe Kuchen". Vilka kak-ingredienserna näms i låten?

Den gåtfulla porten

Eleverna pysslar en port på papper och ritar fritt vad som finnas där bekom.

Motsatser

Vi samlar motsatsord och eleverna jobbar med övningshäftet "motsatser".

Hösten

Vi lyssar på låten "Der Herbst ist da". Vad handlar låten om? Rita en bild med alla höst-saker som förekommer i låten! Muntligt: Vad tycker du om hösten? Vi tittar på bilder som har med hösten att göra och beskriver de.

Sankt Martin

Vem var Sankt Martin? Firar ni Sankt Martin hemma? Vi pratar om de tyska tradtionerna kring helgonet Sankt Martin. Vi tittar på bilder som har med Martins-dagen att göra och tittar på en kort film om Sankt Martin. Rit-uppgiften "Sankt Martin".

Advent

Hur firar man advent i Sverige och Tyskland? Hur firar du advent hemma? Vi tittar på en kort film om hur julkalendern uppfanns och läser en berättelse om hur några barn firar första advent. Vi lyssnar även på tyska barnlåtar med tema vinter och advent.

Nikolaus

Nikolaus som kommer natten till den 6 december känner de flesta tyska barn till. Vem var Nikolaus? Vilka traditioner kring Nikolaus finns det? Vi tittar på bilder, lyssnar på en Nikolaus-låt, lyssnar på berättelsen "Nikolaus bei Conni" och ritar Nikolaus.

Jul

Snart är det jul! Finns det skillnader i hur jul firas i Tyskland och Sverige (mat, tv, ...) ? Hur firar ni i din familj? Vi gör julpyssel och lyssnar på tyska jullåtar.

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: