Skolbanken Logo
Skolbanken

Stenröseskolan Vind: Rörelse och kroppsuppfattning på resonansbräda, aktivitetsbåge och ljudmatta 22-23

Stenröseskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 19 september 2022

Ljudmattan, aktivitetsbågen och den guppande resonansbrädan är mycket roliga och motiverande aktiviteter som tränar elevernas kroppsuppfattning och främjar viljan att röra på sig och utforska sin kropps förmågor att påverka omgivningen.

Innehåll: Den guppande resonansbrädan är en mycket roligt och motiverande aktivitet som tränar elevernas kroppsuppfattning och främjar viljan att röra på sig och utforska kroppens förmåga att påverka omgivningen. Svikten i brädan gör att alla små rörelser får stor effekt och alla rörelser ger en direkt effekt på material som ligger på plattan. Vi arbetar med att erbjuda eleverna en mängd olika föremål med olika ljud att gripa, putta på, sparka på, hålla och lyfta. Vi arbetar med bollar med ljud som motiverar till aktiva ben och spralliga kroppar.  

Ljudmattan och aktivitetsbågen erbjuder också roliga och motiverande utmaningar att röra på kroppen där varje rörelse ger en ljud- eller känseleffekt.

 

Arbetssätt:

Eleverna ligger på resonansbrädan eller ljudmattan. När eleverna ligger på rygg på brädan presenterar personalen de olika föremålen som de ska jobba med (t ex bollar, maracas, bjällror, rasslande kedjor mm) som sedan placeras nära eleverna så att de enkelt ska kunna nå och känna dem. När eleven tar initiativ att röra sig på brädan eller greppa något föremål påtalar personalen det och sätter ord på vad det är eleven gör och vilken kroppsdel det är som jobbar och är aktiv.

Likaså hjälper personalen eleven inledningsvis på ljudmattan och under aktivitetsbågen genom att tillsammans med eleven trycka på de olika områdena på ljudmattan och lyfta armarna och ben och känna och lyssna på de olika hängande föremålen på aktivitetsbågen så att eleven hör var de olika ljuden befinner sig och vilken kroppsdel som eleven behöver röra på för att få igång de olika ljuden. Efter detta backar personalen lite ifrån eleven och låter denna så självständigt som möjligt arbeta och utforska. På samma sätt som på resonansbrädan påtalar personalen vad det är eleven gör samt vilken kroppsdel det är som arbetar.   

 

Bedömning:

Målet är uppfyllt när du:

Använder din kropp för att utforska och undersöka vad som finns på resonansbrädan och aktivitetsbågen

Använder din kropp för att skapa ljud och rörelse på resonansbrädan och ljudmattan.

Använder dina händer till att greppa och hålla i de olika föremålen på resonansbrädan och aktivitetsbågen.

Utför riktade arm- och benrörelser mot de olika materialen som ligger utplacerade på resonansbrädan, aktivitetsbågen samt på ljudmattan.

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang och att förflytta sig i vatten,

Grundläggande motoriska rörelser och deras sammansatta former, med och utan redskap.

Finmotoriska rörelser.

Lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Pulshöjande rörelser samt koordinations-, styrke- och rörlighetsövningar.

Grundläggande motoriska rörelser och deras sammansatta former med och utan redskap, i lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Finmotoriska rörelser.

Konditionsträning, koordinationsträning, styrketräning och rörlighetsträning.

Eleven deltar i att genomföra rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang. Eleven deltar i att genomföra vattenvaneaktiviteter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback