Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Surrealistisk selfie

Skapad 2017-09-08 09:05 i Hedeskolan Kattegatt Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 – 8 Bild
Foto och digital bildredigering

Innehåll

Vi kommer att arbeta med programmet http://www.pixlr.com. Om du inte känner till programmet sedan tidigare kommer jag, förutom genomgång på lektionen att lägga upp instruktionsvideos här på bloggen. Exempel: Hur ändrar man hårfärg i Pixlr? Surrealistisk selfie film

surrealistiskselfie

Vi kommer att inleda det här arbetet med att gemensamt titta på selfies (självporträtt) genom tiderna. Vad är en selfie och hur har de förändrats över tid? Hur ser vi på oss själva och vilken bild av oss själva vill vi dela med oss av på sociala medier såsom Facebook, Instagram?

Sedan ska ni få ta nya fotografiska självporträtt av er, eller om ni låter en kompis hjälpa till. Bilderna ska sedan redigeras i programmet Pixlr, så att de blir surrealistiska. (Surrealismen handlar om övernaturlighet och fantasifullhet. Vi kommer också att undersöka hur en del konstnärer arbetat med den här stilen tidigare). Eftersom vi också kommer att arbeta med redigering, kommer vi att undersöka hur man kan manipulera bilder på olika sätt. Spännande, eller hur?


Arbetsgång:

1. Börja med att planera och skissa din idé.

Vad vill du göra för Selfie? Hur ska du se ut? Vad vill du uttrycka?

2. Hur ska du göra den surrealistisk? (Övernaturlig). Vilka bilder behöver du för att få fram rätt känsla?

 

TIPS: Byt ut hårets färg, sätt på en rolig hatt, lägg in kattögon på dig själv….. Använd din fantasi! Om ni vill se instruktionsfilmer till hur ni använder Pixlr har jag skapat följande: Surrealistisk selfie film

 

3. Ta sedan din selfie. Ta flera bilder, så du har flera att välja på om du skulle få någon bild som är oskarp. (Eller bara för att få rätt uttryck i din bild) Ta gärna med din telefon.


4. Samla bilder som du kan använda till din redigering. OBS: Om du vill lägga ut bilden på  nätet när du är klar bör du tänka på att alla bilder du använder måste vara lagliga. Sök på Google avancerat bildsök för att hitta lagliga bilder eller använd någon laglig bildbank. Tips på sidor finns längre ner.

5. Lägg sedan över bilderna på din Ipad/dator. Om du inte redan har en bildmapp på din Ipad/dator, är det dags att göra en så du vet var du har dina bilder när du arbetar digitalt. Allt ska vara samlat på ett ställe!

6. Uppgiften går sedan ut på att du ska göra om din selfie så att den blir surrealistisk.  Klipp in, klipp ut, förändra och fixa till. Ös på med fantasi!

 

TIPS: LAGLIGA BILDBANKER:

http://www.photopin.com

cc search

www.freedigitalphotos.net

fotofinnaren.se

wikimedia commons

wallbase.cc

 

 

LOGGBOK:

1. Berätta om din selfie. Hur tänkte du från början? (Titta på din planering).

Hur blev det? Hur är den surrealistisk?

2. Vad har du redigerat i din bild? Om du skulle göra om din selfie, hur skulle du ha gjort istället? Motivera ditt svar. 
(Förklara varför du skulle gjort det annorlunda.)

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.
  Bl  7-9
 • Rättigheter och skyldigheter, etik och värderingar när det gäller bruk av bilder samt yttrandefrihet och integritet i medier och övriga sammanhang.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Surrealistisk selfie

Matris surrealistisk selfie

E
C
A
Bildspråk
Du har ett enkelt bildspråk = Enkelt, delvis genomtänkt motiv. Du har planerat din selfies uttryck. Resultatet: Man förstår budskapet (vad du vill säga med din selfie). Den har något surrealistiskt i sig.
Du har ett utvecklat bildspråk = Du har planerat din bild väl och tänkt på: personens uttryck (som stämmer överens med budskapet). Du har använt tydliga symboler i bilden. Resultatet visar en intressant bild med tydligt budskap och passande inklippta bilder i din selfie (så att den är tydligt surrealistisk).
Välutvecklat bildspråk= Du har planerat din bild kreativt och väl och tänkt på: kameravinkel, budskap och personens uttryck (som stämmer överens med budskapet. ) Du har använt intressanta, personliga symboler i bilden. Resultatet visar ett foto med tydligt, starkt budskap och mycket surrealistiska delar.
Tekniker
I huvudsak fungerande teknik = Du använder kameran på ett enkelt sätt, och fotograferat rätt så spontant. Din bildredigering är enkel. Du har provat på Pixlr.com och klippt in något i din bild.
Relativt väl fungerande teknik = Du har arbetat med kameran aktivt och provat dig fram för att få fram budskapet på det sätt du planerat. Din bildredigering är utvecklad. Du har provat och omprövat dina idéer, och varit noggrann i din redigering och layout.
Väl fungerande teknik = Du har arbetat med kameran aktivt och provat dig fram för att få fram budskapet på det sätt du planerat. Din bildredigering är välutvecklad. Du har provat och omprövat dina idéer, och varit mycket noggrann i din redigering. Din redigering innehåller något som är lite mer avancerat, till exempel flera detaljer som känns genomtänkta. (Tekniken blir automatiskt mer avancerad med ett mer genomtänkt planering)
Arbetsprocess/loggbok
Du behöver en del hjälp för att välja handlingsalternativ som utvecklar ditt arbete. Du svarar enkelt på frågorna om din egen selfie och vilket uttryck din bild har. (Vad du vill säga med din bild). Du visar på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i ditt foto. Du använder ord och begrepp på ett enkelt sätt.
Du arbetar ganska självständigt. Du svarar utvecklat på frågorna om din selfie och vilket uttryck den har. (Vad du vill säga med din bild). Du visar på ganska komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i ditt foto. Du använder ord och begrepp på ett utvecklat sätt.
Du arbetar mycket självständigt Du svarar väl utvecklat på frågorna om din selfie och vilket uttryck din bild har. Du visar på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i ditt foto. Du använder ord och begrepp på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: