Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ackordsspel

Skapad 2017-09-08 09:11 i Dalhemsskolan Helsingborg
Grundskola 9 Musik

Kompa! Kan du kompa din favorit-låt? Många låtar som spelas på radion finns på internet med ackordsbeteckningar och text. Du kanske inte kan spela de svåraste än, men, övning ger färdighet, som man säger!

Innehåll

1. Inledning:Ur kursplanen:
"Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig musik som uttrycksform och kommunikationsmedel. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskap att använda röst, musikinstrument, digitala verktyg samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang"
.
 I det här arbetsområdet kommer du att arbeta med ackordspel på piano eller gitarr. Du kommer att få tid till egen övning, så att du kan förbättra din spelteknik och bygga ut ditt "ackordsförråd".

2. Övergripande mål:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

3. Kursplanemål:

Efter genomgånget arbetsområde har du utvecklat din förmåga till ackordspel.

4. Konkretiserade mål:

Du ska med hjälp av dina förvärvade kunskaper i ackordsspel vidare kunna delta i gruppmusicerande i klassen.

5. Bedömning:

Instrumental skicklighet. Att du kan ta eget ansvar för övning på ditt instrument och uppnå en högre nivå av skicklighet. Att du kan spela och sjunga med musikalisk medvetenhet och flyt, då ackord och sång samspelar.

6. Undervisning:

Genomgång av ackordets uppbyggnad och praktisk handledning i ackordsspel individuellt och i grupp.

7. Tillämpningsuppgift:

Du ska använda dina instrumentala kunskaper för att ackompanjera en låt som du själv väljer.

Du ska visa att du kan ta ansvar för egen övning och arbeta självständigt. Med hjälp av dina kunskaper ska du göra en personlig tolkning och försöka utveckla ditt ackordsspel

Låten ska innehålla minst tre ackord och du ska öva på att byta ackorden med flyt så att man kan sjunga till. Du redovisar genom att spela upp för din lärare.

Kopplingar till läroplanen

 • kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, och
  Gr lgr11
 • genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,
  Gr lgr11
 • Syfte
 • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.
  Mu  7-9
 • Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.
  Mu  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt.
  Mu  A 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt.
  Mu  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: