Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

NTA-digital - Tema rymden

Malmabergsgruppen, Västerås Stad - slutgallrad · Senast uppdaterad: 10 september 2017

Astronomi är både spännande och roligt, och frågorna brukar bokstavligen handla om allt mellan himmel och jord. Varför snurrar jorden? Varför är planeterna runda? Varför har Saturnus ringar? Hur många stjärnor finns det? Vad är ett svart hål? Varför tar rymden aldrig slut? Vad är big bang? Hur ser en alien ut? Detta tema kan ge dig svar på en del frågor - men inte alla...

Målet med undervisningen

Du kommer att träna på att använda olika källor när du söker information. Du kommer också få resonera kring användbarheten av de källor du valt och den information du valt. Du ska träna dig i att ta ställning och motivera varför du tänker som du gör. 

När du tränar på att genomföra systematiska undersökningar ska du ställa rimliga, undersökningsbara frågor, formulera förutsägelser, planera och genomföra undersökningar, dra slutsatser utifrån dina resultat, jämföra dina resultat med andras och dokumentera dina undersökningar.

Du ska träna dig på att använda naturvetenskapliga ord och begrepp och egna erfarenheter när du beskriver och förklarar 

Så här ska vi arbeta

Du kommer för det mesta att arbeta via NTA-digital, http://www.ntaskolutveckling.se/Teman/rymden/ på en dator eller iPad och där du kommer att utföra 8 uppdrag med olika antal uppgifter i varje uppdrag. Inloggningen hittar du på www.ntadigital.se och du kommer säkert ihåg både användarnamn och lösenord om du skulle vilja arbeta hemma. Jag kommer låsa upp uppdragen när det är dags att arbeta med dem, så det är ingen risk att du arbetar för mycket hemma. Uppdragen kommer att handla om jorden, solen, en påhittad planet Plexo, månen, vårt solsystem med alla planeterna, människan i rymden och hur människan trodde förr. Vi kommer även diskutera saker som du eller någon klasskamrat undrar över. Du kommer för det mesta arbeta tillsammans med den du sitter bredvid, men inlämningsuppgifterna är enskilda. En del uppgifter görs irl (in real life) och resultaten antecknas i din digitala anteckningsbok på hemsidan.

Detta kommer att bedömas:

Du ska kunna:

  • ge exempel och förklara hur saker hänger ihop och använda ord och begrepp rätt,
  • söka information ur någon källa och använda den i diskussioner, egna texter och andra sätt att redovisa,
  • förklara och diskutera hur himlakroppar rör sig i förhållande till varandra och resonera om hur dag, natt, månader och årstider uppkommer,
  • göra undersökningar och dokumentationer dessa i text och bild,
  • jämföra dina och andras resultat och resonera om likheter och skillnader.

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Krafter och rörelser i vardagssituationer och hur de upplevs och kan beskrivas, till exempel vid cykling.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback