Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Jordens inre

Gläntanskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 10 september 2017

Vi i Sverige bor på en plats på jordklotet där det för det mesta är lugnt och tryggt. Vi ser naturkatastrofer på nyheterna och som spännande underhållning i filmer. Men hur skulle det vara att leva på en plats där det finns risk för stora jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamis?

Syfte och upplägg

I det här arbetsområdet får eleverna arbeta med jordens inre krafter. Eleverna ska lära sig vilka processer som formar jordytan och hur det påverkar människan och samhället.

Eleverna får arbeta med begrepp som kontinentaldrift, jordens inre, plattektonik, spridningszon, förkastningszon och kollisionszon, för att de ska kunna samtala om jordens inre krafter med hjälp av geografiska begrepp. Arbetsområdet avslutas med att eleverna får utvärdera sina kunskaper i en begreppslek.

Centralt innehåll

​​Livsmiljöer​

  • ​Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av naturens egna processer, till exempel jordbävning, vulkaner och tsunami. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Geografins metoder, begrepp och arbetssätt​

  • ​Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Läroplanskopplingar

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback