Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv åk 9

Skapad 2017-09-10 17:23 i Tågaborgsskolan Helsingborg
"Friluftsliv är vistelse och fysisk aktivitet utomhus för att uppnå miljöombyte, naturupplevelse och personlig utveckling utan krav på prestation eller tävling".
Grundskola 8 Idrott och hälsa
Ett av målen i ämnet idrott & hälsa är att du som elev ska kunna planera och genomföra friluftsaktiviteter med anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler. För att kunna njuta av naturen och för att vara säker behöver du ha vissa kunskaper och färdigheter. Kunskaper är sådant du vet och färdigheter är sådant du kan göra. Detta behöver du främst kunna för att vara säker i naturen. - Använda karta och kompass - Simma och livrädda - Hålla dig torr, mätt och varm oavsett årstid och väder - Göra upp eld och laga mat - Slå upp ett tält och bygga vindskydd Vi kommer att jobba med ovanstående områden som är viktiga att lära sig när man ska vistas i naturen.

Innehåll

Vad ska vi göra?

I arbetsområdet kommer vi jobba med friluftsliv. Vi kommer att jobba med olika områden som är viktiga att känna till om man skall vistas i naturen. Vi kommer under denna period att främst fokusera på att du ska utveckla din förmåga till att planera friluftsaktiviteter och lära dig olika moment inom friluftsliv.

Vad ska bedömas och hur ska det bedömas?

Se bedömningsmatrisen.

Matriser

Idh
Friluftsliv åk 9

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Genomförande
Du behöver hjälp med att planera friluftsaktiviteter och att anpassa dem till olika situationer, miljöer och regler.
Du kan planera friluftsaktiviteter och anpassar dem på ett ganska bra sätt till olika situationer, miljöer och regler. Exempel 1: Du planerar utrustning ,kläder, mat och dryck som delvis är anpassade efter rådande väder och aktivitet. Exempel 2: I din planering visar du viss förståelse när du har delvis tagit hänsyn till viktiga delar såsom rastplats och lägerplats. Exempel 3: Du förebygger och undviker risker i samband med friluftsaktiviteter på ett i huvudsak fungerande sätt. Exempel 4: Du har grundläggande kunskaper om våra rättigheter och skyldigheter i naturen. Exempelvis känner du till allemansrätten och vad den innebär för dig.
Du kan planera friluftsaktiviteter och anpassar dem på ett bra sätt till olika situationer, miljöer och regler. Exempel 1:Du planerar utrustning ,kläder, mat och drycksom är relativt väl anpassade efter rådande väder och aktivitet. Exempel 2: I din planering visar du förståelse när du har tagit hänsyn till viktiga delar såsom rastplats och lägerplats. Exempel 3: Du förebygger och undviker risker i samband med friluftsaktiviteter på ett relativt väl fungerande sätt. Exempel 4: Du har relativt goda kunskaper om våra rättigheter och skyldigheter i naturen. Exempelvis har du kunskaper om allemansrätten.
Du kan planera friluftsaktiviteter och anpassar dem på ett mycket bra sätt till olika situationer, miljöer och regler. Exempel 1:Du planerar utrustning ,kläder, mat och dryck som är väl anpassade efter rådande väder och aktivitet. Exempel 2: I din planering visar du på god förståelse när du har tagit hänsyn till viktiga delar så som rastplats och lägerplats. Exempel 3: Du förebygger och undviker risker i samband med friluftsaktiviteter på ett väl fungerande sätt. Exempel 4: Du har goda kunskaper om våra rättigheter och skyldigheter i naturen. Exempelvis har du goda kunskaper om allemansrätten.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: