👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tre uppgifter i etik och moral

Skapad 2017-09-12 09:16 i Friskolan i Kärna Grundskolor
Grundskola 9 Religionskunskap
Här är tre uppgifter att jobba med inom området etik och moral. Jobba med dem i ordning. Jobba utifrån de tre etiska modellerna (Pliktetik, Konsekvensetik och Situationsetik). Presentera även era egna tankar kring dilemmat. Här finns en film på youtube som förklarar de tre etiska modellerna: https://www.youtube.com/watch?v=Mgfe17bY69E

Innehåll

Uppgift 1:

Är det rätt att ljuga? Börja med att titta på problemet efter de tre modellerna. Presentera i slutet egna tankar kring problemet. Vilken etisk modell passar dig, varför. 

 

Uppgift 2:

VÄLJ 1 av problemen. Hur skulle de olika etikerna se på situationen? Ta bara pliktetik och konsekvensetik. Vad tycker du själv? Skriv ner era svar på ett dokument som ni delar med oss.
 
1. Utanför Sollentuna finns en fabrik som tillverkar stridsvagnar. Du vet att dessa stridsvagnar säljs till länder som använder de till att skrämma och mörda sin egen befolkning. Är det rätt för en aktivistgrupp att smita sig in på fabriken och sabotera tillverkningen trots att det är olagligt att göra det?
 
2. Du är hemma själv när en brottsling bryter sig in i huset. Är det rätt att döda i självförsvar?

 

3. Ida får reda på att en i klassen har snackat rejält skit om henne bakom ryggen. Hon blir sårad och jätteledsen och vill hämnas. Hon övertygar 10 personer i klassen att total ignorera och inte säga ett ord till den personen på en vecka. Är det rätt att hämnas på det sättet? Är det rätt att hämnas över huvudtaget?

 

Uppgift 3:

Vad är en "god" människa?

Inom olika kulturer, religioner och livsåskådningar finns det tankar och idéer om godhet och ondska, samt att människors handlingar kan betraktas därefter.

Hur anser du att man skall leva sitt liv för att vara en "god" människa? Vad är viktigt? Vad är mindre viktigt?

Resonera och argumentera med hjälp av de tre etiska modellerna och begrepp. Utgå ifrån konkreta händelser/situationer.