👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Index - brottsplats

Skapad 2017-09-13 13:46 i Vaksalaskolan Uppsala
Grundskola 8 Bild
Större projekt i akvarell, där eleverna ska berätta med sin bilder och skapa index på vad som hänt i bilden.

Innehåll

 
Nu kör vi på ett lite större projekt i akvarell och vi ska prata om index. 
Vi ska inspireras av Karin Mamma Andersson som är en svensk, modern konstnär.
Karin Mamma Andersson målar ofta landskap, som är inspirerad av Norra Sverige, där hon bor. Inspireras ofta av familjen och när hon målar människor så ser de ofta ut att vara i sin egen lilla värld. 

    


​Något som hon också målar är brottsplatser. Men det menar jag att det ser ut att ha hänt något, men som åskådare så är man osäker på vad. Som betraktare kan jag ser spår av något eller få en obehaglig känsla som att allt inte står rätt till.
Det ska vi inspireras av .
 Uppgiften: 

 • Måla ett landskap, där det skett ett brott. Det kan vara vilket sorts landskap som helst.
 • Poängen är att inga personer eller varelser får finnas med på bilden. Så om det har skett ett mord så får man inte göra ett lik eller spöke.
 • Brottet kan vara av vilken sort som helst, dvs det kan vara att någon som ätit upp chipsen i en chipspåse som inte var deras. Det behöver inte vara grova bort. 
 • Det ska finnas index på att något har hänt. Index kan förklaras som spår av något. det ska finnas spår av något, något som kanske oroar. 
 • Du ska använda de akvarelltekniker som du har provat på tidigare. Du ska tänka på vilken teknik som kan passa var när du gör ditt landskap.  Använd tekniker som underlättar för dig.
 

​ Börja med att skissa upp enkelt med blyerts på ett vanligt papper.

 • Vad ska finnas i förgrunden?
 • Vad finns i bakgrunden?
 • Vad för sorts landskap ska det vara?
 • Vad för väder ska det vara?
 • Vilken tid på dygnet?
 • Vad kan ha hänt i bilden?


Använd blyerts för att skissa upp på akvarellpappret. Tips är att blöta ett område i taget, så om du ska måla ett träd, så blöter du ned det lite och duttar i färg. På så sätt sprids det inte utanför det du vill ha målat. 

När du är klar, ska du skriva på baksidan av ditt verk eller på ett vanligt papper om vad du har velat ska ha hänt och försökt få fram.
 •  Hur försökte du få fram känslan om vad som har hänt?
 • Varför valde du just dom färgerna?
 • Tid på dygnet?
 • Varför just det landskapet? Hur kan det förstärka brottet?

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bild Index - brottsplats

Syftet med undervisningen i bild är att eleven ges förutsättningar att utveckla förmågan att:
 • Bl   kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
 • Bl   skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
 • Bl   undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
 • Bl   analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
Insats krävs
E
C
A
Framställa berättande och informativa bilder
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Använda tekniker, verktyg och material
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Kombinera former, färger och bild-kompositioner
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Utveckla idéer inom ämnesområden
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andrauppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Tolka och resonera kring bilder
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Beskriva bilders uttryck, innehåll och funktion
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.