Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Svenska, SO (år 1-3), Bild

·

Årskurs:

3

Pojken och Tigern - En resa genom Sverige

Enångers skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 14 september 2017

Följ med på en spännande resa genom Sverige! Pojken är på semester i Skåne när allt börjar. Hans katt Tigern hoppar ur bilen utan att familjen märker det och då bestämmer sig pojken för att börja leta efter honom. Det leder till en vandring genom alla Sveriges landskap. Ska de hitta varandra? Följ med så får du se!

Läsa och förstå

Vad är det egentligen som händer i boken? Vi läser texten tillsammans i skolan och pratar om den innan man tar hem den och läser själv. Ibland kan det vara ord som är svåra att förstå, ibland lite kluriga funderingar och ibland platser eller händelser som man behöver prata om.

Hemma läser du igenom texten själv och tränar också högläsning för någon vuxen. Ibland kan man få läsa samma text flera gånger innan man förstår allt och har flyt i läsningen!

Det står mycket spännande i varje kapitel och oftast har du också i uppgift att hitta fakta om något landskap, något djur eller något som har hänt i historien. Då läser du och tar reda på saker t.ex. i böcker eller på nätet.

Att berätta i ord och bild

Vi kommer att arbeta med att uttrycka oss och berätta saker på olika sätt, dels med bilder och dels med ord.

Allt det pojken och Tigern är med om och våra egna tankar och funderingar skriver vi ner i vår fina "Pojken och Tigern"-bok! Vi arbetar tillsammans med stödord och så skriver du själv ner det du tycker är viktigast i kapitlet.

Ibland skriver vi faktatexter, t.ex. när vi berättar om något landskap och då arbetar vi med att använda ord som hör till ämnet. Det kan t.ex. vara ord som "rom" eller "vandrar" när vi pratar om laxar. Det är också viktigt att du kan skriva och berätta om saker du själv vet och kan. Detta gör du bl.a. genom de skriftliga läxor du lämnar in.

Vi skriver också många olika texter, t.ex berättelser, och då tränar vi på att det skall finnas en tydlig inledning, handling och avslutning i berättelsen.

Det finns så mycket spännande att skriva om! Du kan själv ta med dig saker, kort, filmer, musik mm till det landskap vi läser om. Detta använder vi gärna för att skriva t.ex. filmrecensioner, dikter, sagor, artiklar eller något annat som du vill!

Ibland tränar vi på baskunskaper, dvs. att stava, skriva med stor bokstav, punkt och frågetecken. Detta gör vi för att texterna skall bli tydligare och lättare att förstå. Då får du oftast respons av lärarna genom att de talar om vad du skall träna på. Vi skall också träna på att ge varandra respons på texter.

Man kan berätta mycket med ord, men ibland är det bra att berätta i bilder också! Vi kommer att arbeta med bilder och bildtexter, illustrera texter vi skrivit med bilder och låta fantasin flöda! Du skall också kunna skriva texter på datorn och använda dig av bilder digitalt.

Tala, berätta, fundera och lyssna...

Vad kommer egentligen att hända med Tigern? Kommer pojken att hitta honom? Det är så många saker vi måste fundera på.

Vi kommer att arbeta med att diskutera innehållet i "Pojken och Tigern"-boken både i större och mindre grupper. Det är viktigt att du är med i diskussionerna och säger vad du tycker.

Det man tycker är intressant kan man oftast mycket om. Du skall själv få välja vad du vill berätta om för klassen vid ett par tillfällen under läsåret.

Ibland kan det vara svårt att lyssna, men det är också viktigt för att man skall förstå en instruktion. Vi skall arbeta med både muntliga och skriftliga instruktioner. Tigern skulle kanske ha behövt en instruktionsbok för att ta sig från Smygehuk till Boden -eller tror du han klarar det ändå?


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

Fotografering och överföring av bilder med hjälp av datorprogram.

Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder.

Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.

Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.

Texterna innehåller grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.

Dessutom kan eleven utifrån givna frågor ge enkla omdömen om sina egna och andras texter samt utifrån respons bearbeta och förtydliga sina texter på ett enkelt sätt.

Eleven kan samtala om elevnära frågor och ämnen genom att ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter.

När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår.

Dessutom kan eleven ge och ta enkla muntliga instruktioner.

I samtal om årstider berättar eleven om förändringar i naturen och ger exempel på livscykler hos några djur och växter.

Dessutom kan eleven samtala om skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Eleven har grundläggande kunskaper om några mänskliga rättigheter och barnets rättigheter, och visar det genom att ge exempel på vad de kan innebära i skolan och hemma.

Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas.

Dessutom kan eleven ange några orsaker till att människor flyttar från en plats till en annan, och ge exempel på vad en flytt kan innebära för barn och familjer.

Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.

Eleven kan ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor.

Eleven kan också söka information om samhället och naturen genom enkla intervjuer, observationer och mätningar, och göra enkla sammanställningar av resultaten så att innehållet klart framgår.

Matriser i planeringen
Bedömning:
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback