Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVASVA01

Arbeta med ett skönlitterärt verk

Campus Futura Gy, Tanum · Senast uppdaterad: 5 december 2017

Läsa, skriva och samtala om skönlitteratur: Verk: "Kejsaren av Portugallien" Författare: Selma Lagerlöf.

Mål - Syfte och centralt innehåll (se kopplingar till läroplanen nedan) samt konkretiserade mål.

Arbetet i samband med läsningen av romanen tränar många aspekter av kunskaps- och språkutvecklingen och har flera olika syften:

1. Utvecklar ordförråd, meningsbyggnad och textkunskap.

2. Utvecklar läsförståelsen.

3. Utvecklar läshastigheten.

4. Utvecklar den skriftliga produktionen.

5. Utvecklar den muntliga produktionen. 

6. Ger kunskap om författarskap, skönlitterära verk och litterära verkningsmedel.

7. Ger kunskap om svensk kultur, kulturhistoria, allmänmänskliga teman och svenska referensramar.

Undervisning - Genomförande och tidsplan.

Vi arbetar med romanen under kursens gång. Individuell tidsplan. Du läser texten och besvarar de läsfrågor som du får av läraren. Du får också hjälp med ordförklaringar. Romanen är indelad i åtta delar med läsfrågor till varje del. Du lämnar in svaren kontinuerligt till läraren.

Bedömning - Vad som ska bedömas och hur det går till.

De olika kunskapskraven kopplade till kursen bedöms kontinuerligt i olika kommunikationssituationer, d v s när du deltar i samtal på lektionerna, när du redovisar muntligt något du förberett i förväg, när du lämnar in något du skrivit, när du skriver på lektionerna, när du redovisar kunskap muntligt eller skriftligt. I bedömningen ingår både språk och innehåll.


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal och diskussioner. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till ämne, syfte, situation och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.

Skriftlig framställning av texter för kommunikation och reflektion. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, situation och mottagare. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag i framför allt berättande, beskrivande och argumenterande texter. Referat- och citatteknik samt hänvisningar till olika källor. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.

Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.

Läsning av och samtal om modern skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män som ger inblick i olika kulturer, allmänmänskliga teman och svenska referensramar.

Reflektion över språkinlärning, med tonvikt på hur muntliga situationer och texter kan användas för att bygga upp ordförrådet och utveckla språket.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback