Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Sagor

Nolhagaskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 20 september 2017

Att arbetsområde där ni skall läs olika sagor, lära er om olika sagotyper och om hur sagor är uppbyggda, dess innehåll och syfte. Vi väver in lite grammatik, som adjektiv och verb. Ni skall avslutningsvis skriva en egen saga men också göra en liten inspelning.

1. Arbeta med häftet

2.Skriv en saga.

Till din hjälp har du en mall med olika punkter som kan finnas med. 

3. Gör en inspelning på Maries Ipad.

Under max 30 sekunder skall du göra en sammanfattning av "Skönheten och Odjuret". I häftet på sid. 45 finns stödord till din hjälp. Du skall också använda minst 2 av bindeorden på samma sida.

Vid inspelningen får du utforma din karaktär på appen.

 

Punkt 1-3 skall vara klara senast 4/10.

 

 

Centralt innehåll

Syfte

Syftet med undervisningen är att eleverna skall skaffa sig kunskap kring några olika slags typer av sagor (folksagor, fabler och konstsagor). Eleverna skall också förstå hur olika sagor är uppbyggda, deras syfte och innehåll. Genom att arbeta med olika sagor utvecklar eleverna både sin förståelse för olika genrer (texttyper) samt ökar sin läsförståelse. De kommer enskilt och i grupp diskutera och refekterar kring både sagors form och innehåll. Avslutningsvis skall eleverna också skriva en egen saga, på så sätt visar eleverna att de kan skriva texter utifrån en sagas uppbyggnad.

Bedömning

Bedömningen kommer att ske genom att eleven själv i slutet av arbetsområdet skriver en egen saga, samt gör en liten inspelning som vi visar för gruppen.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Matriser i planeringen
Kunskapskraven kopplade till arbetsområdet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback