Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Lek och samspel - Normer och värden

Sandtorps förskola, Nykvarn · Senast uppdaterad: 6 oktober 2017

Här följer en grovplanering om hur vi ska arbeta med lek och samspel - normer och värden under höstterminen -17 och vårterminen - 18.

Syfte och bakgrund

Syftet är att främja barnens lek och samspel, samt förmåga att ta hänsyn till andra.

Bakgrunden är att eftersom barngruppen förnyas vid ett antal gånger per läsår vill vi bibehålla och utveckla barnens förmåga för lek, samspel och visa hänsyn för andra.

Mål

Målet är att vi ska skapa tillfällen som gynnar barnens lek, samspel och konfliktlösning och genom det utveckla deras förmåga att leka, samspela och lösa konflikter. Vi vill skapa en VI-känsla där barnen visar hänsyn för varandra, varandras olikheter och ser alla som lika mycket värda.

Arbetssätt/metod

- Vi observerar barnens lek, samspel och konfliktlösning. Vi är närvarande pedagoger som hjälper till att stötta i fall någon eller några behöver hjälp med lekkoder, lekregler och konfliktlösning.

- Vi observerar barnens konflikter och är inte för snabba att gå in och avbryta konflikten. Vi låter dem försöka lösa dem själva och ser vi att det ute går hjälper vi dem att lösa konflikten. Får man aldrig lösa en konflikt själv ser vi det som svårt att lära sig konflikthantering.

- Vid behov tar vi fram våra handdocka Kompishjälten som är bra på att prata om problemet på ett allmänt plan istället för att skuldbelägga någon. Med hjälp av dockan kan vi även samtala och bestämma om gemensamma regler på avdelningen.

- Kompishjälten eller vi pedagoger spelar upp rollspel om situationer som inträffat i barngruppen eller om situationer vi vill belysa.

- Vi övar på turtagning i olika moment underdagen. T.ex. att vänta på sin tur att tvätta händerna eller att ha just "den där" leksaken.

- Vi delar in barngruppen i mindre grupper utifrån våra observationer för att på bästa sätt gynna barnens lek och samspel.

- Vi observerar vår miljö och ser hur den möjliggör lek och samspel, samt utvärderar ifall vi behöver ändra på något i miljön tillsammans med barnen, samt tillför eventuella material och föremål. 

- Vi arbetar i en demokratisk anda och respekt för individen och omgivningen bl.a. för att skapa förutsättningar så barnen kan vara lyhörda för varandra och varandras behov och önskemål, samt våga ta för sig i leken.

- Med hjälp av vår handdocka Myran samtalar vi om allas lika värde.

Utveckling och process dokumenterar vi i Blogg och barnets Lärlogg

vi dokumenterar med hjälp av foto, film och text.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, och

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

att det utvecklas normer för arbetet och samvaron i den egna barngruppen.

visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan, där samhörighet och ansvar kan utvecklas och där barnen får möjlighet att visa solidaritet,

stimulera barnens samspel och hjälpa dem att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

lyfta fram och problematisera etiska dilemman och livsfrågor,

göra barnen uppmärksamma på att människor kan ha olika attityder och värderingar som styr deras synpunkter och handlande, och

samarbeta med hemmen när det gäller barnens fostran och med föräldrarna diskutera regler och förhållningssätt i förskolan.

utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

får stöd och stimulans i sin sociala utveckling,

ges goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,

samarbeta för att erbjuda en god miljö för utveckling, lek och lärande och särskilt uppmärksamma och hjälpa de barn som av olika skäl behöver stöd i sin utveckling,

ta vara på barns vetgirighet, vilja och lust att lära samt stärka barns tillit till den egna förmågan,

ge stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback