Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

9

Trafiksignalsystem

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 27 februari 2024

Under vt kommer vi att arbeta med arbetsområdet Trafiksignalsystem i ämnet teknik. Genom att arbeta med arbetsområdet på olika sätt kommer du att få förståelse för hur trafiksignalsystem är uppbyggda och fungerar.

 

Under vt kommer vi att arbeta med arbetsområdet Trafiksignalsystem i ämnet teknik. Genom att arbeta med arbetsområdet på olika sätt kommer du att få förståelse för hur trafiksignalsystem är uppbyggda och fungerar. Du kommer också att utveckla kunskaper om några komponenter som kan ingå i den elektroniska styrningen av systemen och vilka uppgifter dessa har. Vidare kommer du att få förståelse för vilken betydelse standardiseringen av trafiksignalsystemet har haft för människan och vilka drivkrafter som ligger bakom utvecklingen av trafiksignalsystem. Efter att själv ha fått undersöka ett befintligt trafiksignalsystem ska du sedan försöka utforma en modell av ett övergångsställe med trafiksignalsystem som styrs av elektronik

Följande mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att

·      identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion

·      använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer

·      värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö

·      analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

I arbetsområdet Trafiksignalsystem ska du få möjlighet att utveckla

·     kunskaper om trafiksignalsystem och hur några delar som ingår i systemet samverkar för att uppnå funktionen

·     din förmåga att utarbeta en idéskiss över ett övergångsställe med trafiksignalsystem

·     din förmåga att utforma en fysisk modell av ett övergångsställe med ett trafiksignalsystem styrt med elektronik, utifrån den idéskiss som du har valt samt ett kopplingsschema

·     din förmåga att använda relevanta ord för att beskriva arbetsprocessen och hur den elektroniska styrningen av trafiksignalsystemet i modellen fungerar

·     kunskaper om hur trafiksignalsystem har förändrats över tid och drivkrafter bakom förändringarna

·     medvetenhet om betydelsen av standardisering av trafiksignalsystem.

Bedömning

I arbetsområdet bedöms följande:

·      På vilket sätt du kan visa och beskriva hur den elektroniska styrningen i din modell av ett trafiksignalsystem fungerar och vilka komponenter som ingår i systemet, samt på vilket sätt du kan ge exempel på elektronisk styrning i andra tekniska lösningar.

·      På vilket sätt du kan genomföra ett teknikutvecklingsarbete där uppdraget är att utforma ett förslag till övergångsställe med trafiksignalsystem. I bedömningen ingår hur du beskriver själva arbetsprocessen. I beskrivningen ska du dels redogöra för hur du har gått tillväga i arbetet med att ta fram förslaget till lösning, dels för tankar om vad du lärt dig under arbetet och vad du hade kunnat göra annorlunda om du fått uppdraget igen. De skisser och den fysiska modell som du gör i samband med arbetet ska visa din idé till lösning.

·      På vilket sätt du kan redogöra för vilken betydelse trafiksignalsystem har haft för människan och för några drivkrafter bakom utvecklingen av trafiksignalsystem.  

Undervisning

 För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här ska vi först göra olika undersökningar av trafiksignalsystem som finns omkring oss. Vi kommer också att ha genomgångar, titta på en film som handlar om trafiksäkerhet vid övergångsställen. Tillsammans kommer vi sedan att diskutera det vi har sett och läst samt fundera över den framtida utvecklingen av övergångsställen med trafiksignalsystem. Under arbetsområdet kommer du också själv att få utforma ett förslag till ett övergångsställe med trafiksignalsystem som styrs med elektronik.

  

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Trafiksignalsystem
Uppgifter
Utarbeta idéer till ett trafiksignalsystem
Undersökning av trafiksignalsystem
Drivkrafter bakom teknikutveckling
Förbättra din idéskiss
Utforma en modell
Utvärdera ditt arbete
Uppgift 7

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback