Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållbar utveckling år 9 Ht17

Skapad 2017-09-24 09:33 i Mörsils skola F-9 Åre
Hållbar utveckling
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap

"En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov" (Brundtlandrapporten "Vår gemensamma framtid" 1987). Idag lever vi på ett sätt där jordens resurser inte räcker åt alla och en hållbar utveckling äventyras. Vad beror detta på och vad kan/måste vi göra? Vi kommer jobba med de tre delarna som hållbar utveckling består av: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vi repeterar och bygger på kunskapsbanken utifrån de förkunskaper vi fick under år 8.

Innehåll

"En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov" (Brundtlandrapporten "Vår gemensamma framtid" 1987). 

Idag lever vi på ett sätt där jordens resurser inte räcker åt alla och en hållbar utveckling äventyras. Vad beror detta på och vad kan/måste vi göra? Vi kommer jobbar med de tre delarna som hållbar utveckling består av: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vi repeterar och bygger på kunskapsbanken utifrån de förkunskaper vi fick under år 8.

Arbetsområdet examineras genom att du ska skapa en klimatsmart matsedel vilket är en inlämningsuppgift:

 

Inlämning senast:

9a Hkk1 (lektion måndagar) inlämning senast onsdag v.42

9a Hkk1 (lektion fredagar) inlämning senast onsdag v.43

9c Hkk1+2   inlämning senast tisdag v. 43

9b Hkk1+2  inlämning senast fredag v.43

 

Det här ska du minst kunna efter avslutat avsnitt

Du ska veta vad social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet är.

Du ska också kunna ge exempel på hur vi kan nå hållbar utveckling

 

 

 

Planering:

Lektion 1 - Vi kollar på filmerna nedan och diskuterar tillsammans, ni får en övning kring tallriksmodellen och repetionsfrågor (se bifogad fil)

Lektion 2 - 

 

Lektion 3 - Kunskapskrav, repetition, eget arbete

Lektion 4 - Eget arbete, obs! Sista lektionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

  • Kunskapskrav
  • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
    Hkk  E 9
  • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
    Hkk  C 9
  • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
    Hkk  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: