Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7

Fysik och kemi år 7 2017, Materiens Egenskaper

Kronängsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 19 juni 2018

Under detta avsnitt kommer vi att behandla området Materia. Några frågor ni kommer att få svar på är : * Hur är allting omkring oss uppbyggt? * Vad atomer, molekyler, grundämnen, kemiska föreningar är. * Blandningar, lösningar och separationsmetoder. * Vilka fasövergångar som finns och hur de kan förklaras. * Varför är järn tyngre än aluminium, en fråga om densitet. Vi kommer även ta upp kemisäkerhet och vad man ska tänka på när man laborerar.

Centralt innehåll




Bedömning

Bedömningen kommer att ske utifrån:
* visade kunskaper och förmågor under lektionerna
* visade kunskaper och förmågor under laboration/er
* visade kunskaper och förmågor i laborationsrapport
* visade kunskaper och förmågor i examinerande förhör/prov

Preliminär planering och tidsram

Vi kommer att använda oss av material från Gleerups Fysik, avsnitt 1 "Materia" och Gleerups Kemi, avsnitt 1 "Vad är kemi"

v. 40-43
Inledning. Vad är fysik? Vad är kemi?
Materia
Atomer och molekyler
Fasövergångar/agregationstillstånd
Massa, volym och densitet

v. 45 Examination i form av labbprov om densitet


Läroplanskopplingar

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper och fasövergångar, tryck, volym, densitet och temperatur. Hur partiklarnas rörelser kan förklara materiens spridning i naturen.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

De fysikaliska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Processer för att rena dricksvatten och avloppsvatten lokalt och globalt.

Aktuella samhällsfrågor som rör kemi.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Fysik och kemi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback