Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nosa på nätet

Skapad 2017-10-02 08:18 i Knyttebo Dibber Sverige AB
En morgon upptäcker du ett nytt spel på datorn. När du har klickat en stund hittar du Snytkorven. Han hjälper dig att undersöka världen, både utanför och inuti datorn. Att bli en superundersökare är inte lätt, men det är spännande!
Förskola
De första stegen mot ett vaket nätanvändande från Skolverket och statens medieråd - Nosa på nätet

Innehåll

Bakrund

Är att vi som jobbar i förskola, skola skahjälpa barnen att lägga grunden för ett nyfiket och kritiskt förhållningssätt till internet. En duktig användare är inte desamma som att vara mediekritik eller mediekunnig. Redan i förskolan kan de första enkla samtalen om källkritik påbörjas med barnen. På samma sätt som barn får lära sig hur de ska uppföra sig i trafiken måste de lära sig hur de ska uppföra sig på internet. Nosa på nätet handlar inte om teknisk kompetens utan om hur man lär barn att frågasätta. Syftet med materialet är att lära sig grunderna för mediekritik förhållningssätt med övningar om internet tv,film,reklam och spel. 

Metod / genomförande

Vi arbetar med materialet "Nosa på nätet" som handlar om de första stegen mot ett vaket nätanvändande.

- Vi läser sagan om Superundersökarna. Det är en berättelse om Emma som upptäcker ett nytt spel på datorn. När hon klickat en stund hittar hon snytkorven. Han hjälper henne att undersöka världen både utanför och inuti datorn. Att bli en superundersökare är inte lätt, men spännande. Till denna berättelse finns det ett lärarhandledning med förslag på aktiviteter m.m

- När du vill ta reda på något så provar vi att söka tillsammans på nätet.

Syftet:Att få barnen att vara riktiga superundersökare som tror på sig själva och sinna sinen, att ha en strateger för att ta reda på det man vill veta samt beredskap att fundera kring de budskap man möter.

Dokumentation: Unikum

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: