Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Fysik, Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Människokroppen inkl fysik och kemi

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 17 april 2018

Hur fungerar kroppen? Vad händer med maten vi äter? Varför behöver några glasögon och varför gillar vi godis så mycket?

Du ska lära dig hur kroppen fungerar. Det handlar om andning och blodomlopp, alltså hur kroppen får syre och om matspjälkning, det vill säga hur kroppen får näring. Vi kommer att lära oss om kroppens sinnen, det som gör att vi kan uppfatta omvärlden. Vi kommer därför också att arbeta med optik som beskriver hur ljus uppstå, breder ut sig och bryts och akustik som handlar om ljud och dess egenskaper. Vår kropp behöver näring från livsmedel och livsmedel kan vara uppbyggda på olika sätt och vi kommer att arbeta med dem ur ett kemiskt perspektiv.


Läroplanskopplingar

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.

Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.

Matriser i planeringen
Praktisk naturvetenskapligt arbete
Teoretiska kunskaper livsmedelskemi
Syn och hörsel inklusive akustik och optik
Uppgifter
Laborativt prov livsmedelskemi
En beskrivande naturvetenskaplig text.

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback