👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild åk 2

Skapad 2017-10-04 19:31 i Hästhagenskolan Lerum
Grundskola 1 – 3 Bild
Under åk 2 kommer du lära dig mer kring bildskapande såsom att använda dig av olika tekniker vid målning, måla stilleben, skapa med papier maché och få lära dig mer om färglära. Du kommer få kunskap om några olika kända konstnärer under läsåret. Du kommer också få arbeta med fotografering med hjälp av digitalt verktyg.

Innehåll

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att skapa bilder och konstruera modeller med olika tekniker och med olika material. Detta kommer ske genom att i bildskapandet använda blåsteknik, svampning, tryck och måla med salt eller sand i färg för att få ytterligare effekt i din målning. Du kommer få skapa en modell av en planet i papier maché i samband med att du arbetar med rymden. Du kommer även få pröva på att måla stilleben och tänka kring hur en skugga förhåller sig till ett föremål. Ett arbetsområde är också färglära där du kommer lära dig om våra primärfärger (röd, gul och blå), hur vi blandar dessa färger för att få nya färger (orange, grön, lila och brun) samt hur vi gör för att få olika nyanser av en färg. Dessutom kommer du att få fotografera med iPad och i viss mån redigera din bild. I samband med att du arbetar med dessa olika moment kommer du även få lära dig om några olika kända konstnärer såsom Picasso, Monet, Van Gogh och Carl Larsson samt få pröva på att tolka deras konstverk dvs vad de föreställer eller vad de kan förmedla för känsla.

 

3. SÅ HÄR KOMMER VI ARBETA

Vi kommer arbeta gemensamt i klassen med de olika momenten inom skapande där du också skapar på egen hand. Du kommer få lyssna till texter om konstnärerna eller få se en film om dem. Tillsammans kommer vi titta på några av deras mest kända konstverk och se vad som kännetecknar dem.

 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Efter avslutat arbete ska du kunna skapa med de olika tekniker och verktyg som vi arbetat med. Du ska också kunna blanda nya färger av primärfärgerna och nyanser av färger.

Jag kommer bedöma dina kunskaper under arbetets gång när vi arbetar med de olika momenten och hur du sedan använder dig av de tekniker, verktyg mm i ditt fortsatta skapande. 

Se kunskapskrav i matris.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  Bl  1-3
 • Fotografering och överföring av bilder med hjälp av datorprogram.
  Bl  1-3
 • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
  Bl  1-3
 • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  1-3
 • Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder.
  Bl  1-3