Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

4 - 6

Planering Nederländska HT 2018 Grundskola 4-6

Modersmålsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 8 augusti 2018

Ett av våra mål för detta år är att använda oss mer av digitala verktyg. Vi börjar med temat somamarsemester. Gör en kort presentation om din semester. Tema NL Historia Välj en historisk evenemang du kommer att presentera för klassen om. Hitta en historisk film på youtube sommer klassen kommer att titta på 1,2,3. Välja en text att läsa på Historiek.net of historiek.nl (läxa) sammanfatta. Grupparbete hitta 12 uttryck som kommer från historia och present till gruppen eller gör en Kahoot! .1,3,4. Grammatica: partikelverb 4 m m. Arbetsblad/uppgift 1,4 Sedan väljer vi tillsammans ett nytt tema. Jämförelse Zw/NL. 2,7. Fortsätt med bildspråk och användning av d, t och dt.

Syfte

Modersmålet är av avgörande betydelse för den personliga och kulturella identiteten. Utbildningen i modersmål syftar dessutom till att främja elevernas utveckling till flerspråkiga individer med flerkulturell identitet. Utbildningen ska också bidra till att eleverna utvecklar ett jämförande förhållningssätt till kulturer och språk.

 

 

MÅLET MED UNDERVISNINGEN ÄR ATT DU SKA UTVECKLA DIN FÖRMÅGA...

att kunna använda en kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk i olika samtal och diskussioner

att kunna läsa texter av olika drag med bra flyt, använda lässtrategier och göra sammanfattningar och kommentera innehållet

att kunna tolka textens budskap, resonera och läsa mellan raderna

att kunna återge innehållet av texten som eleven har läst eller hört

att kunna skriva kortare berättelser, brev eller redogörelser så att mottagaren kan förstå

att kunna reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Dessa förmågor tränar vi genom att:

  • skriva egna texter av olika slag för olika syften och mottagare (t.ex. brev, beskrivningar, faktatexter och berättelser)
  • läsa olika texter från olika medier (t.ex. sagor, berättelser, faktatexter, texter från läroboken, andra elevers texter…) och svara på frågorna
  • berätta, beskriva och förklara händelser framför gruppen
  • tala modersmålet så mycket som möjligt under lektionerna i större eller mindre grupper
  • utöka sitt ordförråd, läsa och skriva olika texter
  • kunna använda rätt begrepp och formulering i samband med tema 

Vi kommer bedöma på vilket sätt du

  • kan läsa skönlitterära texter och kan återberätta handlingen och budskapet muntligt eller skriftligt
  • kan läsa, förstå och sammanfatta faktatexter och kan beskriva och använda dig av innehållet muntligt eller skriftligt 
  • kan skriva berättande texter med tydlig handling
  • kan skriva faktatexter där innehållet klart framgår
  • kan använda de vanligaste reglerna för stavning, meningsbyggnad och interpunktion samt tar stöd av olika hjälpmedel vid skrivande 
  • kan ge muntliga presentationer
  • kan prata om ett speciellt ämne för dina klasskamrater
  • kan delta i och upprätthålla samtal/diskussioner (förmågan att lyssna, uttrycka egna tankar och framföra egna åsikter, reflektera kring ämnet)
  • kan använda ett ord- och begreppsförråd i samtal om ett bekant ämne

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • MlSyfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • MlSyfte använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,
  • MlSyfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och
  • Centralt innehåll
  • Ml  4-6Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Ml  4-6Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
  • Ml  4-6Läsa och skriva Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.
  • Ml  4-6Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer för olika mottagare.
  • Ml  4-6Tala, lyssna och samtala Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.
  • Ml  4-6Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.
  • Ml  4-6Berättande texter och sakprosatexter Beskrivande, förklarande och instruerande texter för barn och unga med anknytning till traditioner, företeelser och språkliga uttryckssätt i områden där modersmålet talas.
  • Ml  4-6Språkbruk Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  • Ml  4-6Kultur och samhälle Skolgång i områden där modersmålet talas i jämförelse med skolgång i Sverige.

 

Bedömningsmatriser

Ml
MODERSMÅL Lgr11 bedömningsmatris 1, Kunskapsstaden Helsingborg

MÅLET MED UNDERVISNINGEN ÄR ATT UTVECKLA FÖRMÅGAN ATT...

  ---------------> ---------------> ---------------> --------------->
FÖRSTÅ VAD NÅGON SÄGER (lyssna och förstå)
Kommunicera och formulera sig. Lyssna samt visar förståelse genom att t.ex. reflektera, återge och samtala kring t.ex. presentation, berättelse, beskrivningar, meddelanden, instruktioner.
 
Förstår vad någon säger om de använder enkla ord och fraser, samt att det handlar om kända områden. Personen talar sakta och tydligt.
Förstår vad någon säger och vad det handlar om, även om du inte förstår allt. Förstår helheten i t.ex. en enkel dialog, instruktion eller berättelse om det handlar om kända områden. Den som talar använder ett tydligt uttal och anpassar hastigheten/taltempot.
Förstår vad någon säger inom kända vardagssituationer, t.ex. berättar om familj och fritidsintressen eller återberättar en händelse. Förstår främst huvudinnehållet och enkla detaljer. (naturligt taltempo/hastighet)
Förstår vad någon säger (hela budskapet) om välbekanta områden som man regelbundet stöter på t.ex. i skolan och på fritiden. Förstår i stora drag aktuella frågor eller ämnen av personligt intresse, om språket talas relativt långsamt och tydligt.
SAMTALA (kommunicera, formulera)
Kommunicera och formulera sig. För ett samtal med andra i tal/skrift om bekanta ämnen.
 
Deltar i samtal genom att främst besvara enkla frågor inom välbekanta vardagssituationer och ämnen.
Deltar i samtal på ett enkelt sätt om välbekanta ämnen eller vardagssituationer. Ställer och besvarar enkla frågor, främst i situationer man varit med om tidigare. Framför egna åsikter.
Deltar i samtal kring bekanta ämnen eller vardagssituationer. Inleder samtal, samt ställer och besvarar frågor för att föra samtalet vidare. Framför även egna åsikter och motiverar dem.
Inleder och deltar i samtal av olika slag. Bidrar till att hålla samtalet igång genom att svara, ställa frågor och följdfrågor inom ämnet. Bidrar med egna reflektioner samt bemöter t.ex. andras åsikter.
LÄSA OCH FÖRSTÅ (förstå och tolka text)
Läser bekanta och åldersanpassade texter. t.ex. presentation, berättelse, beskrivningar, meddelanden, instruktioner.
 
Läser och förstår enstaka och kända ord och/eller meningar kopplat till bilder. T.ex. "It is a cat." Förstår innehållet i en text när någon annan läser en enkel text för dig.
Läser och förstår enkla meningar och texter om det handlar om något känt område, t.ex.om familj och fritidsintressen. Läser korta och enkla texter och dialoger, ev. med bildstöd. Förstår det viktigaste delarna i textens innehåll.
Läser och förstår innehållet i enkla texter om kända situationer och ämnen som hör till vardagen. Förstår "poängen" i det jag läser. Läser enkla texter t.ex. brev, instruktion, korta berättelser.
Läser och förstår innehåll och detaljer i längre sammanhängande texter som handlar om främst kända ämnesområden. Läser även ”mellan raderna”. Läser olika slags texter t.ex. faktatext och böcker anpassade efter ålder. Använder olika sätt att läsa beroende på syftet och vad det är för slags text.
SKRIVA SÅ ANDRA FÖRSTÅR
Kommunicera och formulera sig. t.ex. presentation, berättelse, beskrivningar, meddelanden, instruktioner.
 
Använder ett enkelt språk så att andra förstår. Använder inövade ord och fraser om kända ämnen. Skriver kända ord och/eller meningar till bilder, t.ex. ”It is a cat.” Behöver hjälp med att få en "röd tråd" och struktur i dina texter.
Använder kända ord, fraser och meningar inom kända ämnesområden, ev. med bildstöd. Skriver t.ex. enkla dialoger, meddelanden. Det finns en början på en "röd tråd" och struktur i dina texter.
Använder sitt ordförråd för att t.ex. berätta och beskriva främst inom kända ämnesområden. Utvecklar även innehållet genom att t.ex. beskriva och förklara med detaljer.. Skriver tydliga och sammanhängande texter t.ex. brev, instruktioner, och korta berättelser. Det finns en enkel "röd tråd" och struktur i dina texter.
Använder sitt ordförråd för att t.ex. berätta och beskriva. Utvecklar innehållet genom att t.ex. beskriva och förklara, samt med ett varierat språk. Skriver olika slags sammanhängande texter om vardagliga situationer och ämnesområden. Det finns en "röd tråd" och struktur i dina texter.
Göra jämförelse mellan modersmål och svenska språket
 
Deltar i samtal kring hur språken är uppbyggda. Gör jämförelser genom att ge enkla och konkreta exempel på likheter och skillnader mellan modersmålet och det svenska språket. Utgår från egna konkreta erfarenheter.
Deltar i samtal kring hur språken är uppbyggda. Gör jämförelser genom att ge exempel på likheter och skillnader mellan modersmålet och det svenska språket.
Deltar i samtal kring hur språken är uppbyggda. Gör jämförelser genom att ge exempel på likheter och skillnader mellan modersmålet och det svenska språket. Bygger sitt resonemang på erfarenheter och kunskaper kring språkens uppbyggnad.
 

 

MODERSMÅL kunskapskrav åk 6, Kunskapsstaden Helsingborg

Genom undervisningen i ämnet modersmål ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

I tabellen nedan hittar du kunskapskraven för betyg E - C- A i slutet av årskurs 6
  • Ml  formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Ml  använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,
  • Ml  anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Ml  urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,
  • Ml  läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och
  • Ml  reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.
  E C A
 
Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med visst flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier.
Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med relativt gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier.
Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, använda lässtrategier.
 
Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med visst flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier.
Ge¬nom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.
 
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.
 
Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig enkelt i skrift med viss språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.
Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig utvecklat i skrift med relativt god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.
Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig välutvecklat i skrift med god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.
 
Eleven använder då med viss säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.
Eleven använder då med relativt god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.
Eleven använder då med god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.
 
Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
 
Eleven kan med ett i huvudsak fungerande ord-och begreppsförråd samtala om bekanta ämnen på ett enkelt sätt.
Eleven kan med ett ändamålsenligt ord-och begreppsförråd samtala om bekanta ämnen på ett utvecklat sätt.
Eleven kan med ett ändamålsenligt och effektivt ord- och begreppsförråd samtala om bekanta ämnen på ett välutvecklat sätt.
 
I samtalen kan eleven ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.
I samtalen kan eleven ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl.
I samtalen kan eleven ställa frågor och fram-föra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.
 
När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med viss tydlighet.
När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med relativt god tydlighet.
När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med god tydlighet.
 
Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett enkelt sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.
Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett utvecklat sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.
Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett välutvecklat sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback