Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Biologi, hållbar utveckling

Nygårdskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 5 oktober 2017

Från rymden kan du se jorden med dess vackra färger men du kan inte det som är levande. För att kunna se och höra det som lever måste vi komma närmare och undersöka och se hur och om allting hänger ihop. Hänger allting ihop? Kan vi människor påverka på något sätt?

Syftet med det här arbetet är att du ska få en ökad förståelse kring hur allting på vår jord hänger ihop. Du ska få lära dig nya begrepp som du kommer att använda när du diskuterar med dina kamrater. Du kommer efter avslutat projekt att ha en ökad förståelse kring ekologi/ ekosystem, näringskedjor/näringsväv och hur vi som människor har och kan att påverka vår värld mot en hållbar utveckling.

Vi kommer att jobba med nya begrepp och att träna på att använde dem i rätt sammanhang. Du ska få träna på att samtala, uttrycka dig i text, lyssna och framföra samt bemöta åsikter. 

Vi kommer att börja med att blicka tillbaka och prata om allemansrätten.

Vi kommer att läsa olika texter, se filmer och diskutera dem i mindre grupper för att sen gemensamt redovisa vår ställningstaganden. Vi kommer att gå från stora världen till vår lilla del av världen. Vi kommer att jämföra  olika ekosystem och näringskedjor. Vi kommer att undersöka och se hur organismer anpassat sig till nya livsmiljöer och få en förståelse kring vad som händer när ekosystem  och näringskedjor förändras.

Jag kommer att titta på hur och vilka nya begrepp du använder i grupp och klassrumsdiskussioner.

Du ska kunna beskriva ekosystem och någon näringskedja med relevanta begrepp.

Du ska ha en förståelse kring vikten av en hållbar utvecklig och du ska ha en förståelse kring din påverkan av jordens resurser utifrån dina val. 

   


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Matriser i planeringen
Kopia av Biologi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback