Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Dialekter år 8

Wallbergsskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 5 oktober 2017

Under v. 40-42 kommer ni att få fördjupa er i ett dialektområde. Arbetet ska redovisas muntligt som en film eller bilder med tal.

Du ska göra ett eget arbete om en dialekt. Det du har kommit fram till ska redovisas muntligt i form av film eller bilder och tal. Deadline för arbete är efter lektionen fredagen den 8 september. Det innebär att du har 4x60 minuter på dig. Förvalta den tiden väl.

1. Välj ett av de sex dialektområdena

2. Ta fram fakta om detta dialektområde, t ex var pratas den, vad utmärker dialekten (uttal, specifika ord) och annat kul att veta om dialekten. Kanske finns det någon speciell dialekt inom det dialektområde du har valt som du vill belysa lite extra. Redovisa ditt arbete med hjälp av film eller bilder och tal.

3. Redovisa dina källor (källförteckning) och värdera dem utifrån frågorna: *Vem ligger bakom informationen? *Varför har boken, sidan eller programmet skapats? *Är informationen objektiv eller subjektiv?Spelar det någon roll om om informationen är subjektiv? *Hur gammal är informationen? Har detta någon betydelse för arbetet? *Hur hittade du informationen?


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback