Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

9

Idrott och Hälsa HT 2017 År 8

Musikgrundskolan Synkopen, Helsingborg · Senast uppdaterad: 5 oktober 2017

Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för ditt välbefinnande! Att vara fysiskt aktiv som som ung skapar goda förutsättningar för att vara fysiskt aktiv även som vuxen.

Syfte

I Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska du som elev få möjlighet att utveckla allsidiga rörelseförmågor och skapa ett intresse för att  vara fysiskt aktiv och även vistas ute i naturen. I undervisningen ska du få prova på många olika slags aktiviteter för att kanske hitta något som du fastnar för och kan fortsätta med på din fritid.
Du som elev ska också få möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur du kan påverka din hälsa genom hela livet. 

I undervisningen ska du som elev få förutsättningar för att kunna utveckla goda levnadsvanor och även få kunskaper om hur fysiska aktivitet hänger ihop med psykiskt och fysiskt välbefinnande. 

Undervisningen i idrott och hälsa syftar också till att skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och undervisningen ska också bidra till att du som elev utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till din egen fysiska förmåga. 

Genom undervisningen ska du som elev utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv. Undervisningen ska även bidra till att du utvecklar kunskaper om risker och säkerhetsfaktorer i samband med fysiska aktiviteter och hur man agerar i nödsituationer.

Terminens planering och innehåll.

Höstterminens innehåll bygger på det centrala innehållet i läroplanen för idrott och hälsa. Under terminens gång kommer vi bland annat att arbeta med konditions- och styrketräning för att få en förståelse för hur det kan påverka vår kropp, vår rörelse och vår hälsa. Vi arbetar med begreppet Puls och laborerar med vår egen puls i kombination med olika konditionsövningar.

Vi fortsätter terminen med redskapsgymnastik där vi även pratar om vikten av rörlighetsträning och allsidig träning. Vi kopplar det till ett avsnitt av anatomi och fysiologi där vi får en grundläggande förståelse för hur kroppens olika delar är uppbyggda och hur de kan arbeta. Under lektionerna ska vi även få röra oss i lekar och spel, bollspel och bollekar, hinderbanor osv.

Bedömning

Det jag kommer att bedöma under terminens gång är följande.

  • Din förmåga att delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser
  • Din förmåga att anpassa dina rörelser till olika aktiviteter och sammanhang
  • Din förmåga att samtala (både muntligt och skriftligt) om dina upplevelser av fysisk aktivitet
  • Din förmåga att föra underbyggda resonemang
  • Din förmåga att förebygga skador
  • Din förmåga att röra dig i takt och rytm till musik.

 


Läroplanskopplingar

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.

Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.

Hur olika friluftslivsaktiviteter kan planeras, organiseras och genomföras.

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer i och vid vatten med alternativa hjälpredskap, enligt principen för förlängda armen.

Matriser i planeringen
Idrott och hälsa åk 8 Lgr11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback