Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Intervju/reportage

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 5 oktober 2017

I det här arbetsområdet kommer du arbeta med intervju/reportage. Du kommer lära dig om texttypen och dess kännetecken. I slutet av arbetsområdet kommer du genomföra en intervju och skriva ett eget reportage.

När?

v.39-41

Syfte

Undervisning

Vi kommer börja med att läsa en intervju/reportage. Därefter kommer vi ha en genomgång för att se vad som kännetecknar de olika delarna (rubrik, ingress, brödtext, bild och bildtext). Du kommer att få skriva en intervju som "läxa" för att få tillfälle att öva innan du lämnar in den slutliga produkten. Tänk på att ta till dig den respons som du får av mig på den första intervjun.

Vi kommer även arbeta med intervjutekniker och intervjufrågor. Innan du ska göra din intervju kommer du förbereda egna intervjufrågor till personen eller personerna din intervju ska handla om. Temat ska vara häxor eller vänskap (baserat på de böcker som vi läser). Därefter genomför du din intervju och skriver intervju/reportage och lämnar in för bedömning senast 12/10. Jag vill även att du tar några foton som visar personen/platsen där du utfört din intervju.

Bedömning

Bedömning sker av det inlämnade intervjun/reportaget.

Bedömning sker utifrån tre delar:
Intervjuns struktur: rubrik, ingress, brödtext.
Intervjuns innehåll: gestaltande beskrivningar, röd tråd.

Intervjuns språk: stavning, meningsbyggnad (stor bokstav, skiljetecken), styckeindelning, språklig variation.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Svenska: Intervju
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback