Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Geografi- Naturens krafter

Friskolan Metis, Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 april 2018

Under 4 veckor kommer du att få lära dig mer om hur naturens krafter förändrar landskapet och påverkar vår jord och de människor som bor i områden som drabbas av naturkatastrofer.

Undervisning

 Vi ser på filmer om de olika naturkatastroferna; orkan, översvämning, jordbävning, tsunami, vulkanutbrott och lavin. Vi lär oss om kontinentalplattornas rörelser och deras betydelse kring några av katastroferna genom att se på film och undersöka i kartboken var dessa finns. Vi arbetar i arbetsboken "Tummen upp- Geografi" och skriver frågor och "visste du att-meningar" till filmer i läxa i classroom.

Vi arbetar både enskilt och i grupp men hela arbetsområdet genomsyras av diskussioner. 

 

Under arbetsområdet kommer jag att bedöma på vilket sätt du utvecklar din förmåga att:

  • förstå innebörden av ord och begrepp som t ex orkan, cyklon, översvämning, jordbävning, tsunami, vulkanutbrott, lavin, jordskred, erosion, plattektonik. (begreppslig förmåga)
  • lyssna och ta till dig fakta om naturens krafter genom föreläsningar, böcker och filmer. (förmågan att hantera information)
  • beskriva och förklara hur olika naturkatastrofer uppstår samt varför de drabbar vissa ställen på jorden mer än andra. (analysförmåga)
  • delta i samtal och diskutera kring frågor om naturkatastrofer och naturens krafter. (kommunikativ förmåga)
  • visa vad du har lärt dig, redovisa läxor och arbetet i "Tummen upp" samt visa din kunskap i kunskapskollen mot slutet av arbetsområdet. (metakognitiv förmåga)

 

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback