Skolbanken Logo
Skolbanken

Insekter

Hemmings förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 9 oktober 2017

Under vår undersökningsfas har vi sett att barnen har visat intresse för insekter, inte bara när vi har varit i skogen, utan även när vi har varit ute på förskolans gård.

Under våra utflykts dagar har barnen spontant letat efter insekter i stubbar, stockar, på marken osv. En av de första gångerna vi hade vår skogsdag visade det stort intresse för myror. Vi stod samlade kring en myrstack och observerade samt diskuterade om hur de förde sig, var de tog vägen när de gick in i de hålen i trädet som de hade gjort. Barnen hade många teorier om hur det kunde se ut i en myrstack, många sa att det fanns olika gångar och rum. Flertalet av barnen är medvetna om att det finns en drottning i stacken och att hon borde också ha ett rum, ett barn sa "drottningen finns i drottning-kammaren!"

v.40 torsdag 5 okt
Vår utflyktsdag till Stabby. Vi hade förberett bilder på olika myrarter. Under den tiden vi gick igenom skogen upptäckte barnen svampar och att det fanns många olika svampar. Ingen såg den andre lik! Barnen på Humlan studerade några svampar närmre, tittade på hur de såg ut underifrån och över ifrån. Flera av barnen fann blåbär på vägen som de gladeligen åt, ett av barnen kom på att man kunde ju räkna hur många bär man åt/hittade. Många blev inspirerade av det tänket och man kunde höra barnen säga till varandra "Nu har jag ätit 30 blåbär!" "Kolla vad blå tunga du har!"

Vi fann en större myrstack, där vi stannade till och pratade om de bilderna på myrorna som vi hade med oss. Vi jämförde hur de såg ut och konstaterade att Hästmyran och Röd skogsmyraa var väldigt lika varandra, det enda som skiljde dem åt var att Hästmyran har svart  Röd skogsmyran hade röda fläckar på sidan av sitt huvud. De fick även se en bild på Ettermyran, så kallad pissmyran, att den är den enda myrart som har gadd. Ett barn hade teorin "Det är kanske så att myran sticker med sin gadd och kissar på såret så det svider!"

Under v.41 kommer vi reflektera över bilderna från den gången vi gjorde ett experiment i skogen. Vi matade myrorna med strössel. Där fick de möjligheten att studera myrornas agerande jämtemot främmande föremål i stacken. Till en början hände inte så mycket, men efter att vi hade varit borta från stacken ett tag, återvände vi för att se om det hade hänt något. Vilket det hade! Man kunde se att myrorna var mer intresserade av det söta föremålet och några började bära strösslet till sina hål i trädet.

Vi kommer fortsätta prata om hur det kan se ut i en myrstack och barnen kommer få rita sina hypoteser och teorier om just detta.

Senare under veckan kommer vi ta en närmare titt på myrornas utseende.

 

Syfte

- se om det här temat kan vara ett framtida projekt/tema för barngruppen

- ge barnen möjlighet att utforska och tillämpa sina teorier kring insekter och natur

- se hur barn bemöter naturen

 

Mål

- ge barnen en förståelse om förhållandet mellan människa, natur och hållbar utveckling. (Hur vi påverkar vår omgivning/natur)

 


Läroplanskopplingar

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback