Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi undersöker vatten

Skapad 2017-10-09 13:29 i Hemmings förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
I vår undersökningsfas undersöker vi att skapa ljud tillsammans med naturmaterial, i relation till vårt fokus: "Hållbarhet i relation till naturvetenskap och de estetiska språken"

Innehåll

Tidigare under en av våra skogsdagar visade barnen intresse för vatten. De undersökte både djupet på vattnet, vad som flyter/inte och hur deras stövlar syntes under/i vattnet/eller inte.

v.42:  Fokuserar vi på intresset för vatten, som en del i undersökningsfasen. Vi har tidigare arbetat med ljud i relation till naturvetenskap.  Denna vecka ska vi undersöka vatten genom att erbjuda olika mått som barnen kan få hälla/mäta vatten och jämföra med. Detta för att stimulera barnens intresse för djup. Vidare erbjuda olika material som flyter/sjunker och låta barnen utforska densitet. Vi planerar också att undersöka hur vattnet låter i relation till volym. Dvs låta barnen upptäcka att mängden vatten låter olika.

 

Tisdag: Vi undersöker vatten (djup, volym och ljud) i vattenbaljan utomhus. Material: litermått, decilitermått, hinkar,spadar, plastpåsar m.m

Onsdag: Vi undersöker densitet-flyta/sjunka i vattenbaljan inomhus. Material: Vi väljer tillsammans med barnen.

Torsdag: Vi går till skogen och fortsätter utforskandet av vatten där. Material: litermått, decilitermått, hinkar, plastpåsar m.

 

Vi använder oss av Ipad för att dokumentera och reflekterar över det på fredag.

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: