Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Gruppläsning med gruppdiskussioner åk 8

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 10 oktober 2017

Ni ska i grupper få planera och genomföra läsning av en gemensam bok. Ni ska ansvara för att ha läst exakt så långt som ni kommit överens om och sedan aktivt delta i era diskussioner.

Gruppläsning av skönlitterära böcker

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.

Syfte:

Kunskapskrav:

Centralt innehåll:

Ämne: Gruppläsning

Du ska läsa, diskutera och blogga/vlogga om den bok du valt.  Ni i gruppen ska dela upp boken i avsnitt som ska läsas till en given dag. Därefter har ni diskussioner om vad ni läst. När ni har läst klart, ska ni berätta om er bok, troligen i grupp och försöka lära av varandras erfarenheter. Du ska också välja bland de valfria  förmågorna att skriva om, enskilt, efteråt.

Konkreta mål:

Du ska läsa och visa att du förstår innehållet i din skönlitterära bok och varför författaren har skrivit den. Du ska aktivt delta i gruppdiskussionerna.  Du ska kunna lite fakta om din författare och aktivt lyssna när de andra grupperna berättar om sina böcker.

Alla skall skriva om så många som möjligt av budskap/koppling författare - verk/ koppling bok - den tid eller kultur/sammanhang som boken skrevs i.

Bedömning:

Dina vloggar/bloggar visar din läsförståelse. Du ska delta aktivt i gruppdiskussionen både genom att berätta sådant som händer i din bok och att jämföra, bygga vidare på eller hitta andra infallsvinklar till vad de andra berättar. Du ska också visa att du är en god lyssnare som är noga med att se till att alla kommer till tals. Du ska delta aktivt i redovisningen av boken och du ska visa att du är en god lyssnare när de andra redovisar.

Undervisning:

Gruppen delar noga upp boken i delar. Det är nödvändigt att alla läser exakt så långt som ni kommit överens om, för att era diskussioner ska fungera bra. Ni kommer få diskussionsfrågor av mig vid varje tillfälle. Se vidare under uppgifter.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
GA matris svenska
Uppgifter
Bok 4 blogg/vlogg 1 - minst en ska vara video!
Bok 4, läst klart till första diskussionen
Bok 4 - andra bokdiskussionen
Bok 4 - sista bokdiskussionen
Bok 4 - tredje bokdiskussionen
Gruppläsning bok 2 boklogg 3 - den sista - vecka 45 onsdag
Bok 2 boklogg 1
Bok 4, boklogg/vlogg 3 - minst en ska vara video!
Bok 4 blogg/vlogg 2 - minst en ska vara video!

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback