Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv- Vandringsuppgift

Skapad 2017-10-10 18:43 i Kullaviksskolan 7-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 8 Idrott och hälsa
Beskriva en vandring där packlista, din vandring samt skadeförebyggande och skadehantering ingår.

Innehåll

Du ska beskriva en vandring där packlista, din vandring samt skadeförebyggande och skadehantering ingår. 

Skriv din berättelse eller text direkt i Unikum under uppgiften eller i ett word dokument som du sedan sparar och lämnar in på Unikum.

 

Uppgifter

 • Vandring

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9
 • Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
  Idh  7-9
 • Hur olika friluftslivsaktiviteter kan planeras, organiseras och genomföras.
  Idh  7-9
 • Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Friluftsliv- Vandringsuppgift

E
C
A
Friluftsliv
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med viss anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler genom att ge enkla förklaringar kring allemansrätten. Du har beskrivit en vandring med enkla fakta, gjort en packlista men inte motiverat din packning.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med relativt god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler utifrån begrepp som innefattar allemansrätten. Du har beskrivit en vandring och gjort en packlista där du delvis har motiverat dina val. Du har givit exempel på hur allemansrätten påverkat din vandring men inte utvecklat dina svar.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler och kan reflektera kring allemansrätten och ge exempel på olika områden inom allemansrätten. Du har beskrivit en vandring med utgång från hur allemansrätten påverkat din vandring. Du har gjort en packlista där du motiverat dina val och resonerat kring konsumtionen av mat och dryck.
Förebygga skador
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit hur du tar hand om enkla skador till exempel "jag stukade foten och lindade den". Ett svar som saknar detaljer.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit hur du tar hand om skador och beskriver hur skadan uppstod samt hur du hanterar den, till exempel "jag snavade på en rot och jag stukade min fot. Jag lindade den hårt för att stoppa svullnaden"
Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit väl hur du tar hand om skador och hur skadan uppstod samt hur du hanterar den och utvecklar ditt svar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: