👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd17-18RITNING/FORMGIVNING PP 4-6

Skapad 2017-10-10 22:58 i Öjersjö Brunn B F-4 Partille
Arbetsområdet fokuserar på kunskapskraven; • Ge motiveringar till sina val • I arbetsprocessen formulera och välja alternativ som leder framåt • Ge omdömen om sin arbetsinsats och hur den påverkar slöjdföremålets kvalitet.
Grundskola 4 – 6 Slöjd
Arbetsområdet fokuserar på kunskapskraven; • Formge slöjdföremål • Utveckla idéer • I arbetsprocessen formulera och välja alternativ som leder framåt

Innehåll

Kunskapskrav i fokus;

·      Formge slöjdföremål

·      Utveckla idéer

·      I arbetsprocessen formulera och välja alternativ som leder framåt

 


 

 

 

Begreppsordlista för arbetsområdet finns i drivedokument

 
 
 

 Frågeställningar vi kommer att arbeta med;

·      Hur ser slöjdföremålet ut från olika håll?

·      Hur visar jag olika tekniska lösningar på slöjdföremålet på en ritning?

·      Hur visar jag hur mitt slöjdarbete ska se ut och göras så att någon annan förstår?

·     

 

 
 

Centralt innehåll 

Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker

·    Trä. Materialens egenskaper, användningsområden och kombinationsmöjligheter.

·    Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

·    Några former av hantverkstekniker. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

·    Två och tredimensionella skisser, modeller och arbetsbeskrivningar, hur de kan läsas och följas och kopplas till matematiskaberäkningar.

 

Slöjdens arbetsprocesser

·    Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och muntlig värdering av arbetsprocessen.

·    Dokumentation av processen muntligt.

·    Undersökande av olika konstruktionsmöjligheter. Åk 7-9

Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

·      Hur kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremålens estetiska uttryck.

Slöjden i samhället

·    Slöjdverksamhetens betydelse för individ och samhälle.

 

 

                                     

 

 

Arbetsuppgifter och instruktioner finns som drivedokument

 

  

 

Matriser

Sl
Slöjd17-18 RITNING/FORMGIVNING PP 4-6

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Formge –designa -slöjdföremål
Jag väljer delar som jag inte ändrar något på när jag sätter ihop dem. Jag väljer snabbaste sättet när jag bestämmer hur de ska sitta ihop Jag målar väldigt lite, min målade yta blir ojämn. Jag dekorerar inte mitt slöjdföremål
Jag väljer delar som jag ändrar en del på innan jag sätter ihop dem. ( t.ex. form eller tjocklek eller bredd) Sättet jag väljer att sätta ihop delarna med beror på hur man använder föremålet och jag följer instruktioner hur man gör det noggrant.. Jag målar hela mitt slöjdföremål och det blir ganska jämnt målat. Jag dekorerar lite grand.
Jag väljer delar som passer min idé och jag ändrar en hel del på dem innan jag sätter ihop dem (t.ex. form och tjocklek och bredd) Sättet jag väljer att sätta ihop dem med beror på både hur man använder föremålet och vem eller var det ska användas och jag följer instruktioner noggrant. Jag målar mitt slöjdföremål så att det får en jämn yta överallt och dekorerar det sedan noggrant.
I arbetsprocessen formulera och välja alternativ som leder framåt
Jag hade fokus på uppgiften och följde instruktionerna. Jag hade fokus på mitt arbete under hela lektionen och inte på vad andra sa eller gjorde. Jag följde instruktioner och diskuterade med läraren hur jag kunde göra. Jag kunde ibland komma med egna lösningar. Jag behövde ofta hjälp av lärare för att komma på hur jag skulle arbeta vidare med mitt slöjdarbete.
Jag hade fokus på uppgiften och följde instruktionerna. Jag använde mig av det jag redan kunde och visste men provade saker som jag kände mig osäker på . Jag hade fokus på mitt arbete och inte på vad andra sa eller gjorde. Jag följde instruktionerna men behövde ibland hjälp av lärare för att komma på hur jag skulle lösa ett problem. Jag kom på några idéer hur jag kunde göra men bad om bekräftelse på att det var rätt från min lärare.
Jag hade fokus på uppgiften och följde instruktionerna. Jag använde mig av det jag redan kunde och visste men provade saker som jag kände mig osäker på . Jag hade fokus på mitt arbete och inte på vad andra sa eller gjorde. Jag använde instruktionerna och kunskaper jag redan hade för att komma på hur jag skulle lösa problem. Jag kom på några egna idéer men bad om bekräftelse på att det var rätt från min lärare. Jag kunde beskriva olikasätt att lösa problem och motivera varför jag valde ett speciellt sätt.
Utveckla idéer
Jag gjorde en likadan sak som min kompis för jag kom inte på nåt eget. Jag kom på vadjag skulle göra tillsammans med min lärare när vi kollade på olika saker på Pinterest/webben.
Jag fick idéer från Pinterest/webben/ något som en annan elev hade gjort och ändrade sedan lite på det så att det blev mer mitt utseende på den. Jag behövde lite hjälp med att komma på vad jag skulle göra.
Jag letade upp idéer själv som jag hade som start för mitt slöjdarbete. Jag utgick från en inspirationssak men ändrade den så att det blev min idé. Jag diskuterade med min lärare hur man skulle kunna göra och jag funderade vilka kunskaper jag hade och kunde använda mig av I arbetet.