👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mjukis

Skapad 2017-10-11 18:32 i Kastanjen Örebro
Förskola
"Mjukis" är ett gosedjur som följer med barnen hem. Hen är en del i arbetet med Rättigheter(Örebromodellen - för en jämlik förskola.)

Innehåll

I tema-arbetet "Rättigheter" får barnen träffa på vår kompis Mjukis. Mjukis kommer få följa med alla barnen hem i omgångar över en helg.

I väskan med Mjukis så kommer det ett brev med en uppgift, barnen får ta kort och berätta om de har någon favoritplats hemma hos sig och berätta om den platsen. De yngre barnen som kanske har svårt att berätta får hjälp av vårdnadshavare för att ta kort och svara på frågorna.

Det är meningen att barnen ska tycka att detta är roligt! Vill de inte göra uppgiften så behöver de självklart inte.

Syftet med Mjukis är bland annat att uppmärksamma barnen på att alla har rätt till en egen plats, privatliv. När mjukis varit hemma hos ett barn så får barnet visa och berätta för kompisarna vid samlingstillfälle hur hens favoritplats i hemmet ser ut.

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, och
    Lpfö98 Rev. 2016