Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Skriva berättelse, år 7

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 14 juni 2019

Berättelse Nu ska vi under ett par veckor skriva en berättelse. Vi börjar med att titta på bilder av personer och miljöer som ni ska beskriva för varandra.

Att skriva en berättelse 

Uppgift: Du ska skriva en berättelse. Beskriv handling, miljöer, människor och känslor på ett levande sätt. Tänk på att din text ska 

fånga läsaren.  

  • Berättelsen ska vara minst 1 sida dataskriven.  

  • Du ska använda typsnitt Times new roman och teckenstorlek 12. Lämnar du in i något annat får du skriva om. 

  •  I mappen som jag har delat med er, som har ditt namn, finns ett dokument som heter "Berättelse". Där ska du skriva dom text.  

 

 Här får du lite tips innan du börjar skriva: 

 

Inledning Börja med en intressant händelse, försök att väcka läsarens intresse. Berätta inte i inledningen vad berättelsen ska handla om. 

 

Stycken:  Dela in texten i stycken, det vill säga hoppa över en rad när du börjar skriva om något nytt, eller om en ny händelse. Texten blir lättare och luftigare att läsa. 

 

Huvudpersonen:  Du måste själv skapa dig en bild av huvudpersonen. Vilka speciella egenskaper (utseende, drömmar, arbete, intressen) vill du att han/hon ska ha? Är det en flicka eller pojke? 

 

Miljöer: Var utspelar sig handlingen? En berättelse behöver verklighetstrogna, levande skildrade miljöer. Berätta så målande som möjligt. Ta gärna miljöer som du är bekant med tex. en butik, ett café, en strand, busshållplatsen osv. 

 

Den röda tråden: Vad vill du att din historia ska vara för berättelse. Vad ska den röda tråden vara? Den kan tex. handla om en flykt- ett missförstånd- ett brott- ett äventyr en kärlekshistoria- en resa osv. Några scener kan vara en otäck jakt, ett ofrivilligt bad, ett gräl, en som skuggar en annan eller ett avslöjande. 

 

Sidbrytning

 

När utspelas din berättelse? Bestäm dig för om den ska utspelas precis nu eller vill du berätta om det som redan har hänt. Du måste också bestämma vilken årstid och tid på dygnet som berättelse utspelar sig. 

 

Avslutning: Tänk ut innan du börjar skriva hur din berättelse ska sluta. Ska den sluta tvärt och oväntat, eller ska den sluta lyckligt eller tex. genom att man löser ett problem. 

 

Lämna in din berättelse Måndag 21 januari, v 4

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
SVA,
SVA, Maserskolan grundmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback