NULÄGE
Start av ny barngrupp vilket innebär många inskolningar av små barn. För många föräldrar är det första mötet med förskolan.
Inför hösten gick alla fyra och treåringar över till Blåklockan, vilket innebar att hälften av gruppens barn ersattes av nya barn som inskolades. Tre ett åringar och fyra två åringar skolades in. Stor vikt läggs på trygghetsarbete där barnen och vuxna lär känna personalen och förskolan.
Inskolningens syfte är att skapa trygghet för barn och vårdnadshavare, ge barnet tid att knyta ann till en ersättningsvuxen. Lära känna miljön ute och inne genom att skapa lugna och småskaliga miljöer där barnet blir tryggt och lär känna de andra barnen och de pedagoger som finns i barnet närhet.
Dagsrutiner är viktigt i trygghetsarbetet. Frukost, lek, samling, utevistelse, lunch, vila, mellanmål och avslut på dagen. Var och vad gör man på olika platser, var sitter jag , var är min hylla, olika lekmiljöer som inbjuder till lek.
BARNENS INTRESSEOMRÅDE
Leken och utforskandet är en stor del av barnens intressen. Se och uppfatta varandra. Kommunicera på olika sätt och göra sig förstådd.
SYFTE
Vi jobbar med JAG, DU och VI.
Våra namn är viktiga. Att bli benämnd med namn och vad de andra barnen och vuxna heter.
Vikten av att vara trygg i gruppen och med vuxna, samt i den miljö som är runt omkring barnet.
Mötet med andra barn i lek och samspel
Hur vi är mot varandra. Att dela med sig. Vänta på sin tur.
METOD
En förskola för alla! Trygg inskolning med relationsskapande arbete lägger grunden för varje barns anpassning till den nya miljö som den dagliga vistelsen på förskolan utgör. Leken, inlärning och barnens egna förmågor kommer till sin rätt när barnet finner sig till rätta och lär känna de nya vuxna som ska ersätta föräldrarna under dagen.
Startar med tidiga utvecklingssamtal för att fånga vårdnadshavarens tankar och åsikter om barnet och dess intressen.
Trygghetskartläggning enligt mall.
Aktivitetsplan enligt mall för gruppen/avdelningen utifrån kartläggning
Genomgång av rutiner enligt mall.
GENOMFÖRANDE.
Enligt trygghetskartläggning och aktivitetsplan.
Vardagsaktiviteter som utvecklar barnets förmågor.