Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntligt framförande

Skapad 2017-10-18 13:40 i Britsarvsskolan Falun
Grundskola 7 – 9
I det här området övar vi på att våga tala inför en grupp/klass. Du lära dig grundstrukturen för ett muntligt framförande och får även idéer om presentationstekniska hjälpmedel

Innehåll

Vi kommer under arbetet titta på inledning, huvuddel, avslut, hjälpmedel och tips för muntliga presentationer. 

Syftet med uppgiften är att utveckla den muntliga förmågan. Att kunna presentera ett ämne inför en grupp är något som förbereder er för framtida studier och yrkesliv. 

Centralt innehåll:

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

 

Mål 

A: Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. 

C: Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska s

E:  Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser

Muntlig presentation

Rubrik 1

Når ej målen
E
C
A
Förmåga
Eleven kan förbereda och genomföra (...) muntliga redogörelser
Enkla
Utvecklade
Välutvecklade
Förmåga
med (...) fungerande struktur och innehåll
I huvudsak
Relativt väl
Väl
Förmåga
och (...) anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Viss
Relativt god
God
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: