Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planera egen måltid

Skapad 2017-10-19 11:30 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola F
Oavsett var i världen du bor så spelar mat en stor roll i livet. Först och främst behöver du mat för att överleva. Matens betydelse går dock mycket djupare än så. Mat är en universell symbol för hem, trygghet, gemenskap och trygghet. Att bli bjuden på mat är alltid ett tecken på vänskap. För att laga mat krävs att du kan hantera olika matlagningsmetoder, har kunskaper om olika livsmedel samt har insikt i näringslära. Detta för att komponera i hop en smakrik och hälsosam måltid som är bra för både hälsan, din ekonomi samt vår miljö.

Innehåll

Ni ska under 7 veckor arbeta med er "egen måltid"

Här ska ni visa det ni lärt er under Hkk- lektionerna och kunna resonera om och motivera ditt arbetssätt och dina val med utgångspunkterna HÄLSA, EKONOMI OCH MILJÖ.

Mailas in till mig senast fredag v 17

linda.k.larsson@soderhamn.se

 

 

Uppgifter

  • Examinationsuppgift HKK

Matriser

Egen måltid

E
C
A
Planera, tillaga & genomföra måltid
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav.
Välja & motivera
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Ge omdömen
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Måltider & individuella behov
Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Konsumtionsalternativ
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Konsekvenser
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: