👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klädsömnad

Skapad 2017-10-19 12:57 i Kronaskolan F-3 Ale
Grundskola 6 Slöjd
Du ska nu få skissa, planera och sy ett klädesplagg. Du väljer vilken modell du vill göra och väljer sedan tyg och material efter önskemål. Du kommer också få skapa ett personligt tryck eller applikation som detalj.

Innehåll

Det här arbetsområdet innehåller många moment som du kommer att ha stor nytta av i din slöjdutveckling.

Du kommer att få träna på följande..

1. Söka inspiration

2. Skissa på idéer

3. Planera och förbereda ditt arbete med måttagning och mönster.

4. Använda textila tekniker såsom att klippa, sammanfoga, sy, trycka mm.

5. Välja handlingsalternativ/ tillvägagångssätt - motivera (problemlösning)

6. Utvärdera - ge omdöme om ditt arbete

7. Tolka klädesplaggets estetiska/ kulturella uttryck.

 

Vi kommer att arbeta individuellt men också tillsammans i följande moment...

1. Se korta filmer om sömnad och material.

2. Slöjdarbete

3. Diskussioner

4. Utvärdering i slöjdportfolio

 

 

 

Matriser

Sl
Klädsömnad

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Formge och framställa ett klädesplagg
Du kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa ett klädesplagg utifrån instruktioner. Formgivningen sker med sparsam bearbetning. Tillfälligheter styr formgivningen och framställningen.
Du kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa ett klädesplagg utifrån instruktioner. Formgivningen sker genom bearbetning av materialet utifrån önskad funktion och uttryck. Du har gott kunnande på hantverksområdet som du använder i formgivningen och skapandet.
Du kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa ett klädesplagg utifrån instruktioner. Formgivning sker genom val och bearbetning av materialet utifrån önskad funktion och uttryck. Du har stort kunnande på hantverksområdet som du använder och påverkar kvaliteten på formgivningen och framställningen positivt.
Hantverksteknik
Du kan använda handredskap och maskiner såsom symaskin på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Till exempel kan du klippa ut en mönsterdel i ett tyg med lämplig sax genom att följa markerad linje.
Du kan använda handredskap och maskiner på ett ändamålsenligt sätt. Till exempel genom att nåla ihop delar till ditt plagg med varandra och använda maskinsömnad på ett lämpligt och säkert sätt.
Du kan använda handredskap och maskiner på ett ändamålsenligt sätt. Till exempel genom att nåla fast delar till ditt plagg med varandra och använda maskinsömnad på ett lämpligt och säkert sätt.
Välja och motivera tillvägagångssätt
Dina val under arbetet motiveras på ett enkelt sätt. Till exempel, " Jag valde det tyget för att det var det jag hittade först. Jag valde att sy en .... för att det var enklast".
Dina val under arbetet motiveras på ett utvecklande sätt. Du gör medvetna val. Till exempel, Jag valde den tröjan för den hade den formen som jag ville ha.
Dina val under arbetet motiveras på ett välutvecklat sätt. Du har tänkt igenom noga hur du vill göra och kanske har förändrat det som du inte varit nöjd med efterhand. Till exempel kanske du ändrar ett mönster för att det ska bli så som du vill. Du prövar dig fram med att hitta rätt tyg/ material.
Utveckla egna idéer
Du tar del av erbjudet inspirationsmaterial och väljer att göra något som din lärare visar eller som en kompis gör.
Du tar del av erbjudet inspirationsmaterial och utvecklar idén vidare.
Du tar del av erbjudet inspirationsmaterial och söker själv vidare på fler idéer som du sedan utvecklar till ditt eget.
Formulera och välja handlingsalternativ
Du kan berätta hur du skall arbeta vidare och varför med stöttning av din lärare. Till exempel när din lärare visat/ berättat hur du skall göra kan du återberätta och visa hur du ska göra.
Du kan själv berätta och föreslå hur du kan jobba vidare och i samtal med din lärare kan du hitta lösningar.
Du kan själv berätta och föreslå hur du kan jobba vidare för att hitta lösningar på problem som uppstår i arbetet. Du stämmer bara av med läraren.
Omdömen om din arbetsinsats och hur den påverkat kvaliteten
Du kan ge enkla omdömen om din arbetsinsats. Till exempel, "Jag har kämpat väl och hållit på länge med min tröja och därför blev också resultatet bra".
Du kan ge utvecklade omdömen om din arbetsinsats. Till exempel, "Det var svårt när jag skulle sy ihop delarna, vilken del som skulle sitta ihop med vilken, men sen förstod jag hur det hängde ihop".
Du kan ge välutvecklade omdömen om din arbetsinsats. Till exempel, "Tröjan blev bra men jag hade velat att ärmarna skulle vara vidare. Om jag hade provat mönsterdelarna före jag började klippa o sy hade jag kunnat ändra detta".
Tolka klädesplaggets estetiska och/ eller kulturella uttryck
Du kan berätta varför du valt modell och färger/ mönster på ditt klädesplagg på ett enkelt sätt. Till exempel, "Jag gillar Blåvitt därför gjorde jag ett tryck av Blåvitloggan".
Du kan berätta varför du valt modell och färger/ mönster på ditt klädesplagg på ett välutvecklat sätt. Till exempel, " Jag gillar Blåvitt därför valde jag att göra en applikation av en fotboll i blå och vita färger. Då fick jag med både färgerna och sporten".
Du kan berätta varför du valt modell och färger/ mönster på ditt klädesplagg på ett välutvecklat sätt. Till exempel, "Jag ville få tröjan att symbolisera Blåvitt utan text och bilder. Jag valde att sy en hoodie med blått tyg på fram- och bakstycke, vita ärmar och en blåvitrandig luva. På framstycket sydde jag på en ficka med ett nätliknande tyg som skulle symbolisera målet.