Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Popcornförsöket

Skapad 2017-10-19 13:44 i Olseröds skola Kungälv
Grundskola 6 Fysik Kemi
Ett naturvetenskapligt försök. Med något som kan kännas mer som snacks än som naturvetenskap. Men det är det som är det fina, vi kan hitta naturvetenskap överallt.

Innehåll

Vad kan man ställa för frågor om popcorn? Vilka av dem är naturvetenskapliga? Vilka av dem kan man testa själv? Vilka av dem kan man testa med endast en påse micropopcorn till sin hjälp?

Detta skall vi ta reda på. 

 

Jag kommer att bedöma dig på följande områden:

 • Hur du arbetar med naturvetenskaplig information
 • Hur du genomför försöket
 • Hur du dokumenterar försöket
 • Hur du resonerar runt ditt resultat av försöket

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
  Ke
 • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
  Ke
 • Centralt innehåll
 • Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
  Ke  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
  Ke  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Ke  4-6

Matriser

Fy Ke
Popcornförsöket

--> -->
--> -->
--> -->
Söka, testa, genomföra
Du kan söka naturvetenskaplig information och använda informationen för att skapa framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använda informationen för att skapa framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använda informationen för att skapa framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Jämföra, argumentera, förklara och berätta.
Du kan jämföra dina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.
Du kan jämföra dina och andras resultat och för då utvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som efter någon bearbetning kan förbättra undersökningen.
Du kan jämföra dina och andras resultat och för då välutvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som kan förbättra undersökningen.
Följa instruktioner och skapa egna planeringar.
Du kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Dokumentera
Dessutom gör du enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Dessutom gör du utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Dessutom gör du välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: